Galette z jabłkami i żurawiną






Ta rustykalna francuska tarta to chyba najłatwiejsze i najprostsze ciasto do upieczenia. Może być zrobiona z ciasta francuskiego lub kruchego. Nie wymaga też specjalnej formy. Piecze się ją na zwykłej blasze zawijając brzegi ciasta do środka.
Ciasto można zagnieść wieczorem i włożyć do lodówki. Po powrocie z pracy wystarczy je rozwałkować, wrzucić na środek pokrojone jabłka, zawinąć brzegi i upiec. Ja dodaję do jabłek jeszcze suszoną żurawinę i posypuję je po wierzchu płatkami migdałów. Można ją podawać lekko ciepłą (ja taką lubię najbardziej) , posypaną cukrem pudrem albo z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych. Idealny deser na jesienne dni.


Galette z jabłkami i żurawiną

Ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki migdałowej
  • 150g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i mieszać do momentu, aż ciasto zacznie tworzyć kulę. Wyjąć je na blat i jeszcze przez chwilę zagniatać. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.

Nadzienie:

  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Umyć jabłka, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać suszoną żurawinę i wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na koło o średnicy 30cm. Przenieść razem z papierem na blachę do pieczenia. Na środku rozłożyć przygotowane nadzienie, zostawiając około 6cm wolnego brzegu na zawinięcie. Posypać jabłka cukrem trzcinowym i płatkami migdałowymi. Brzegi ciasta zawinąć do środka, tak by zachodziły na jabłka.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 minut.
Przed podaniem posypać brzegi tarty cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. Nie dosyć że piękna, to jeszcze ślicznie podana! Mniam, na pewno upiekę...

    OdpowiedzUsuń