Rolada jabłkowa z polewą karmelową



Rolada jabłkowa z polewą karmelową






            Rolada jabłkowa z polewą karmelową to doskonała propozycja nie tylko na niedzielę ale także na świąteczny stół. Cienki migdałowy biszkopt przełożyłam bitą śmietaną i delikatnie prażonymi jabłkami. Całość polałam sosem karmelowym. Smakuje obłędnie.


Rolada jabłkowa z polewą karmelową

Rolada jabłkowa z polewą karmelową

ILOŚĆ PORCJI - 10

Rolada jabłkowa z polewą karmelową - składniki

Masa jabłkowa:
  • 4 duże jabłka o wadze około 800 g
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej w proszku

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 90 g cukru
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 35 g mąki migdałowej
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • szczypta soli

Sos karmelowy:
  • 50 g cukru
  • 40 ml śmietanki
  • 40 ml wody
  • 10 g masła

Masa śmietanowa:
  • 400 g śmietanki kremowej min. 30%tł.
  • 1,5  łyżki cukru pudru
  • 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)

Rolada jabłkowa z polewą karmelową - wykonanie

Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka umyć i obrać. Usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Przełożyć do rondelka. Dodać masło. Postawić rondel na gazie i podgrzewać do zagotowania. Zmniejszyć płomień i smażyć 3-4 minuty. Wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Masę jabłkową należy przygotować w pierwszej kolejności, gdyż potrzebuje ona dużo czasu aby zgęstnieć.

Przygotowanie ciasta:
Oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki a żółtka ubić z dwoma łyżkami cukru, trzema łyżkami ciepłej wody i szczyptą soli na puszystą masę. Wymieszać oba rodzaje mąki i dodać do masy żółtkowej. Mieszać na wolnych obrotach do połączenia składników. 
Ubić białka na sztywno. Nie przerywając ucierania dosypywać porcjami pozostały cukier. Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijać jeszcze przez około 3 minuty.
Ubitą pianę połączyć w dwóch porcjach z masą żółtkową i delikatnie wymieszać szpatułką.

Pieczenie:
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać na blachę i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 12 minut.
Czystą, suchą ściereczkę posypać cukrem pudrem. Przenieść na nią upieczony biszkopt. Usunąć papier do pieczenia. Ostrym nożykiem odciąć krawędzie ze wszystkich stron i zwinąć biszkopt razem ze ściereczką. Zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie sosu karmelowego:
Do rondelka z grubym dnem wsypywać cukier. Wlać wodę i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru i uzyskania bursztynowego koloru (należy bardzo uważać by cukier się nie spalił). Zestawić z ognia, dodać masło, a następnie śmietankę. Mieszać do połączenia składników. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia.
Zimny sos przelać do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 2mm.
Sosu jest więcej niż potrzeba. Można go przetrzymać kilka dni w lodówce i wykorzystać do innych wypieków lub deserów.

Przygotowanie masy śmietanowej:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Aby śmietana dobrze się ubiła należy wcześniej umieścić ją w zamrażarce na 20 minut, a naczynie, w którym będzie ubijana wstawić do lodówki.

Montaż:
Delikatnie rozwinąć wystudzony biszkopt. Posmarować go najpierw 1/3 masy śmietanowej, a następnie tężejącą masą jabłkową. Masa powinna być na tyle stężała by sok wyraźnie się nie oddzielał. To bardzo ważne. Inaczej śmietana nie zachowa swojej struktury. 
Delikatnie zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Posmarować po wierzchu pozostałą śmietaną i polać sosem karmelowym. Wstawić na noc do lodówki aby masa jabłkowa dobrze stężała.

Rolada jabłkowa z polewą karmelową - podobne przepisy

Rolada piernikowa
Rolada stracciatella z wiśniami
Rolada orzechowa z serowym kremem czekoladowym
Rolada malinowa na białkach
Rolada biszkoptowa z truskawkami i pistacjami
Kakaowa rolada poziomkowa

  Smacznego :)
  Aronia

COMMENTS

32 komentarze:

  1. cudowna rolada - wypróbuję na 100%

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie wygląda. Nie mogę się napatrzeć . Dziękuje za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
  3. Rolada przepiękna :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także dziękuję :)

      Usuń
    2. Śliczna ta twoja rolada :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)

      Usuń
    3. Dziekuję :) Miło było razem coś upiec :)

      Usuń
  4. Rolada i zdjęcie są przepiękne :) Mąż i ja nie możemy się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo serdecznie dziękuję za tak miły komentarz :)

      Usuń
  5. Przepiekne zdjecie, pyszna rolada...marzenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytać takie miłe komentarze to wielka radość :) Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  6. mniam, Twoja rolada wygląda bosko! Dzięki za wspólną zabawę. Pozdrawiam Asa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również dziękuję za miłe słowa i wspólne pieczenie :)

      Usuń
  7. Aniu, rolada cudowna i tak delikatna, że aż szkoda zjeść. :) Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za pochwały i wspólne pieczenie :) Rodzinka nie miała takich dylematów, zajadali aż im się uszy trzęsły :)

      Usuń
  8. Mniam, aż ślinka cieknie-tak pysznie wygląda.Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenka ja również Ci dziękuję za kolejne wspólne pieczenie :)

      Usuń
  9. Ale jest smakowita, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znakomita! Jak pięknie zwinięta! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ to ciasto jest bajecznie piękne :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Chyba muszę ją powtórzyć taka była pyszna :)

      Usuń
  13. Mam pytanie a co z mąką? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę dodajemy do masy żółtkowej. Dziękuję za wykrycie błędu i przepraszam za to niedopatrzenie. Już poprawiłam w opisie. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ