„O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny
I pluszcze jednaki, miarowy, niezmienny,
Dżdżu krople padają i tłuką w me okno.
Jęk szklany... płacz szklany... a szyby w mgle mokną
I światła szarego blask sączy się senny...
O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny..."
(Leopold Staff „Deszcz jesienny”.)
Tarta jabłkowa z bitą śmietaną i sosem karmelowym - składniki
Ciasto na spód:
- 200g mąki pszennej
- 125g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Wypełnienie:
- 1 słoik jabłek na szarlotkę o poj. 500ml
- 200ml śmietany kremówki 30%tł.
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
Sos karmelowy
- 50g cukru
- 40ml śmietanki
- 40ml wody
- 10g masła
Tarta jabłkowa z bitą śmietaną i sosem karmelowym - wykonanie
Przygotowanie spodu:
Wszystkie składniki umieściłam w malakserze i mieszałam do momentu, aż ciasto zaczęło tworzyć kulę. Wyjęłam je na blat i jeszcze przez chwilę zagniatałam. Zawinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam na prostokąt o 15 x 39 cm. Nawinęłam na wałek i przeniosłam do prostokątnej formy o wymiarach 11x34cm. Lekko docisnęłam do dna i boków formy. Spód nakłułam widelcem. Przykryłam kawałkiem papieru do pieczenia i rozsypałam suchy groch. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Po tym czasie usunęłam papier z grochem i piekłam kolejne 15 minut. Wystudziłam w formie.
Przygotowanie wypełnienia:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyłam do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1cm. Aby śmietana dobrze się ubiła należy wcześniej umieścić ją w zamrażarce na 20 minut, a naczynie, w którym będzie ubijana wstawić do lodówki.Przygotowanie wypełnienia:
Przygotowanie sosu karmelowego:
Do rondelka z grubym dnem wsypywałam cukier. Wlałam wodę i podgrzewałam na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru i uzyskania bursztynowego koloru (należy bardzo uważać by cukier się nie spalił). Zestawiłam z ognia, dodałam masło, a następnie śmietankę. Mieszałam do połączenia składników. Ponownie postawiłam na gazie i podgrzewałam jeszcze 2-3 minuty. Odstawiłam do wystudzenia.
Zimny sos przelałam do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1mm.
Montaż:
Na wystudzonym spodzie do tarty rozłożyłam smażone jabłka ze słoika. Następnie wyciskałam na nie małe kuleczki śmietanowe jedna obok drugiej. Ozdobiłam wierzch tarty sosem karmelowym.
Tarta jabłkowa z bitą śmietaną i sosem karmelowym - podobne przepisy:
> Trifle z jabłkami i karmelem
> Rolada jabłkowa z polewą karmelową
> Ciasto "Jabłko Ewy"
Aronia
Pięknie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńUroczo wygląda)))
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńOj zjadłabym:) wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńprzykro mi, ale zostało po niej już tylko wspomnienie :)
UsuńMogę Ci podać rękę w sprawie humoru. A tarta wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńzatem witaj w klubie :)
UsuńWygląda naprawdę baaaardzo apetycznie;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO ! To znaczy, że moje zdjęcia nie są takie najgorsze :) Dziękuję za miłe słowa :)
UsuńCo rusz to bardziej smakowity przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)staram się :)
UsuńMimo ze jestem silny jak kon, powalilo mnie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje sie tak genialnie, ze smak bajecznie pewny, wydaje sie kuszaca obietnica odlozona w czasie, oby jak najkrotszym.
DarekM