Trifle z jabłkami i karmelem


  
     Trifle to klasyczny angielski deser przygotowywany w szklanym naczyniu lub pucharkach. Układa się w nich warstwę biszkoptu, skrapia go alkoholem, przykrywa owocami i polewa kremem angielskim. Warstwy się powtarza, a wierzch dekoruje bitą śmietaną i owocami. Wariacji na temat tego przepisu jest mnóstwo. Wiele z nich odbiega od klasycznego przepisu. Biszkopt zastępuje się gotowymi biszkoptami lub innym dowolnym ciastem (brownie,  drożdżowe, piaskowe), które dobrze wchłania alkohol. Czasem dodaje się też ciasteczka amaretti lub bezy. Krem angielski zastępuje serkiem mascarpone lub bitą śmietaną. Co tylko wyobraźnia nam podpowie.
Moje trifle to jedna z takich wariacji wzorowana na tym przepisie. Deser jadły także dzieci, więc alkohol z góry odpadał. Zamiast biszkoptu dałam wobec tego  musli z płatków żytnich, migdałów, rodzynek i kokosa. Krem angielski zastąpiłam karmelem. Dołożyłam masę z bitej śmietany i jogurtu greckiego minimalnie słodzoną miodem. Do tego delikatnie karmelizowane kwaśne jabłka. Było pysznie i co tu ukrywać dość słodko. Ale co tam, raz w roku można sobie pozwolić. A jak posypiemy karmelizowane jabłka szczyptą cynamonu dostaniemy idealny deser na świąteczny stół.




ILOŚĆ PORCJI - 5                                                                                                             INSPIRACJA

Trifle z jabłkami i karmelem - składniki

Karmel:
  • 250 g cukru
  • 150 ml wody
  • 120 ml śmietanki kremowej
  • 40 g masła

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki kremowej 30%tł.
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu

Karmelizowane jabłka:
  • 650 g jabłek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru

Musli:
  • 0,5 szklanki żytnich płatków śniadaniowych
  • 30 g uprażonych płatków migdałowych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki prażonych wiórków kokosowych

Trifle z jabłkami i karmelem - wykonanie

Przygotowanie karmelu:
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Wlać wodę i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru i uzyskania bursztynowego koloru (należy bardzo uważać by cukier się nie spalił). Zestawić z ognia, dodać masło, a następnie śmietankę. Mieszać do połączenia składników. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Zimny sos przelać do worka cukierniczego.

Przygotowanie masy śmietanowej:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Aby śmietana dobrze się ubiła należy wcześniej umieścić ją w zamrażarce na 20 minut, a naczynie, w którym będzie ubijana wstawić do lodówki.
Odłożyć dwie łyżki do dekoracji, a  do pozostałej ubitej śmietany dodać jogurt naturalny i miód. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego i włożyć do lodówki.

Przygotowanie karmelizowanych jabłek:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Roztopić na patelni masło. Wsypać pokrojone jabłka. Posypać je cukrem trzcinowym i smażyć mieszając 3-4 minuty. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie musli:
Wymieszać w miseczce płatki żytnie z płatkami migdałowymi, rodzynkami i kokosem.

Złożenie:
Przygotować pięć pucharków.
Układać w nich naprzemiennie: warstwę masy śmietanowej, karmel, karmelizowane jabłka i musli. Czynność powtórzyć. Wierzch ozdobić rozetką z bitej śmietany. Polać delikatnie karmelem. Schłodzić w lodówce.
 Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

13 komentarze:

  1. Ja jestem uzależniona od karmelu i nie powinnam tego czytać...;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja chyba też ostatnio za często po niego sięgam :)

      Usuń
  2. Nie jadłam jeszcze tego ale pewnie pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem więcej, przepyszne i w dodatku uzależniające :)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda.I ten karmel zapewne daje najlepszy smak :):

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser świetny i bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam bardzo podobny (http://bonappetitmonamie.blogspot.com/2014/12/pucharek-karmelowo-jabkowy.html) jest bardzo słodki ,sycący i pyszny

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ