Deser jogurtowy z truskawkami i czekoladą


         
      Na wczorajsze  Walentynki przygotowałam  pyszny sernik na zimno, który zabrałam na urodziny męża mojej siostry. Przy tej okazji udało mi się także wygospodarować trochę składników i zrobić również deser dla moich chłopaków, inaczej by mi nie darowali, zwłaszcza ten najmłodszy. On zawsze niezależnie od wieku  domaga się (choć to za mocno powiedziane) specjalnych względów. Uwielbia słodkości i nie przepuści żadnej okazji.



ILOŚĆ PORCJI - 4

Deser jogurtowy z truskawkami i czekoladą - składniki

I warstwa

  • 50 g biszkoptów
  • 2 kostki czekolady deserowej
  • 20 g masła

II warstwa

  • 400g jogurtu greckiego
  • 5 kostek czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 25 ml zimnej wody
  • 2 łyżki likieru truskawkowego

III warstwa

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej w proszku
  • 400ml gorącej wody
  • 1 szklanka mrożonych truskawek (mogą też być świeże)

Dekoracja

  • 150ml śmietanki kremowej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki płatków czekoladowych lub startej czekolady

Deser jogurtowy z truskawkami i czekoladą - wykonanie

Przygotowanie I warstwy:
Biszkopty rozdrobnić w malakserze (można też umieścić je w woreczku foliowym i pokruszyć wałkiem). Przesypać do miseczki. Roztopić masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Wlać do pokruszonych biszkoptów. Dokładnie wymieszać i rozłożyć równomiernie do 4 pucharków deserowych.  Wstawić do lodówki.

Przygotowanie II warstwy:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać jogurt (powinien mieć temperaturę pokojową) z miodem, likierem truskawkowym i roztopioną czekoladą. Następnie wlać rozpuszczoną żelatynę. Ponownie dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków na biszkoptową warstwę i ponownie wstawić do lodówki.

Przygotowanie III warstwy:
Rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie. Od razu dodać mrożone truskawki ( nie należy ich wcześniej rozmrażać).  Wymieszać. Gdy temperatura galaretki spadnie do temperatury pokojowej przelać ją na zastygniętą warstwę jogurtową.  Wstawić do lodówki aby stężała.
Galaretki jest trochę za dużo na cztery porcje. Można ją wykorzystać na dodatkowy deser na przykład z bitą śmietaną.

Dekoracja:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować deser. Po wierzchu posypać płatkami czekoladowymi. Do czasu podania trzymać w lodówce.

COMMENTS

8 komentarze:

  1. Uwielbiam takie proste desery, tak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No własnie, czasem takie proste rzeczy najlepiej smakują :)

      Usuń
  2. Też bym nie przepuścił tak pięknego deseru! Będę teraz o nim śnił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja o twoim torcie urodzinowym :) Jest fantastyczny :)

      Usuń
  3. tego mi trzeba na dzisiejszy wieczór;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też przydałoby mi się coś słodkiego na poprawę humoru :)

      Usuń
  4. Bardzo smakowicie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ