Na leniwe sobotnie śniadanie staram się ostatnio przygotować zawsze jakieś drożdżowe wypieki. Hitem ostatniego miesiąca były francuskie rogaliki wg tego przepisu. Na tę sobotę postanowiłam przygotować coś innego. Brioszki migdałowe z konfiturą wiśniową.
Ja swoje upiekłam późnym wieczorem w piątek tak aby były na sobotni poranek. Można jednak wstawić ciasto po wyrobieniu do lodówki przykryte folią na całą noc aby spokojnie sobie rosło, a rano upiec. Będą smaczniejsze. U mnie część rodziny zrywa się w sobotę dość wcześnie więc ta pierwsza opcja jest lepsza.
Ja swoje upiekłam późnym wieczorem w piątek tak aby były na sobotni poranek. Można jednak wstawić ciasto po wyrobieniu do lodówki przykryte folią na całą noc aby spokojnie sobie rosło, a rano upiec. Będą smaczniejsze. U mnie część rodziny zrywa się w sobotę dość wcześnie więc ta pierwsza opcja jest lepsza.
ILOŚĆ SZTUK - 8
Brioszki migdałowe z wiśniami- składniki
Ciasto:
- 250g mąki
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 100g miękkiego masła
- 3 łyżki letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki likieru amaretto
- 6g suchych drożdży
- szczypta soli
Dodatkowo:
- konfitura wiśniowa
- cukier puder do posypania
- jajko do smarowania
Brioszki migdałowe z wiśniami- wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Do dzieży robota przesiać mąkę. Dodać sól, cukier, drożdże, letnie mleko i jajka. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Nie przerywając wyrabiania dodawać pokrojone w kostkę miękkie masło. Po dodaniu ostatniej kostki wyrabiać jeszcze około 5 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez widocznych kawałków masła. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać ręcznie jeszcze około 5 minut, starając się wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza.
Przygotowanie ciasta:
Do dzieży robota przesiać mąkę. Dodać sól, cukier, drożdże, letnie mleko i jajka. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Nie przerywając wyrabiania dodawać pokrojone w kostkę miękkie masło. Po dodaniu ostatniej kostki wyrabiać jeszcze około 5 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez widocznych kawałków masła. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać ręcznie jeszcze około 5 minut, starając się wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza.
Przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie oliwą, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formowanie:
Formowanie:
Blachę do muffinek wysmarować masłem (tylko 8 gniazd) i posypać mąką.
Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią w środek. Przełożyć na posypany delikatnie mąką blat, uformować wałek i podzielić na 9 części, przy czym ta ostatnia powinna być o połowę mniejsza od pozostałych.
Z każdego większego kawałka utoczyć kuleczkę. W każdej kuleczce zrobić palcem spore wgłębienie. Przyszczypując delikatnie ciasto poszerzyć brzegi. Włożyć do środka łyżeczkę konfitury wiśniowej i naciągając ciasto zalepić otwór tworząc ponownie zgrabną kuleczkę. Umieścić je w wysmarowanych wgłębieniach formy zlepieniem w dół. Z ostatniego małego kawałka zrobić 8 małych kuleczek. Ułożyć je na posypanej mąką deseczce. Wszystko przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy bułeczki w foremce pięknie wyrosną posmarować je roztrzepanym jajkiem. Kciukiem zrobić w każdej delikatne wgłębienie i umieścić w nim małą kuleczkę z ciasta (najlepiej przenosić je na nożu). Kuleczki również posmarować roztrzepanym jajkiem.
Pieczenie:
Blachę z brioszkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 12-15 minut w zależności od piekarnika. Powinny mieć jasnozłoty kolor. Upieczone broszki wyjąć ostrożnie z formy na kratę kuchenną i pozostawić do wystudzenia. Zimne posypać cukrem pudrem.
Pieczenie:
Blachę z brioszkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 12-15 minut w zależności od piekarnika. Powinny mieć jasnozłoty kolor. Upieczone broszki wyjąć ostrożnie z formy na kratę kuchenną i pozostawić do wystudzenia. Zimne posypać cukrem pudrem.
Brioszki migdałowe z wiśniami - podobne przepisy:
> Francuskie rogaliki śniadaniowe
> Croissants
> Odrywane bułeczki maślane z kruszonką
>Słodkie bułeczki na śniadanie
> Chałka drożdżowa z makiem
> Słodkie precle z makiem
Smacznego :)
Aronia
Wyglądają tak doskonale, że aż niewiarygodne! :D
OdpowiedzUsuńNo jakoś tak mi się udały przez przypadek :)
UsuńJakie one śliczne!
OdpowiedzUsuńDzięki Pati :)
OdpowiedzUsuń