Chleb gryczany na drożdżach (bezglutenowy)



           Eksperymentów w kategorii „pieczywo bezglutenowe” ciąg dalszy. Dziś przepis na chleb gryczany z dodatkiem ugotowanej kaszy, której ziarenka są dobrze wyczuwalne w upieczonym chlebie. Dzięki niej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Swoją konsystencją bardziej przypomina tradycyjne razowe pieczywo niż puszyste pszenne. Idealny na kanapki.



ILOŚĆ BOCHENKÓW - 1

Chleb gryczany na drożdżach (bezglutenowy)- składniki

  • 200g białej mąki gryczanej
  • 100g brązowej mąki ryżowej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • 3 łyżki złocistego siemienia lnianego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 14g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 600ml wody

Chleb gryczany na drożdżach (bezglutenowy)- wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Do dużej miski wsypać wszystkie rodzaje mąki i suche drożdże. Dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać pozostałe składniki i przy pomocy drewnianej łyżki  wyrobić dość lepkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszać i przelać do przygotowanej foremki. Odstawić na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia. Powinno wypełnic całą formę.

Pieczenie:
Podłużną formę keksową o wymiarach 26x11cm wysmarować  masłem i wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 230⁰C. 

Wyrośnięte ciasto na chleb wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut. Gdyby się za bardzo przypiekało od góry można przykryć kawałkiem foli aluminiowej.

Upieczony chleb wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce zawinięty w ściereczkę.

Chleb gryczany na drożdżach (bezglutenowy) - podobne przepisy

> Chrupkie bezglutenowe pieczywo wieloziarniste
> Bułeczki jaglane z migdałami i rodzynkami
> Chleb bezglutenowy

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

13 komentarze:

  1. biała mąka gryczana? chodzi o zmieloną kaszę niepaloną czy może być mąka ze sklepu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, chodzi o zmieloną kaszę niepaloną, ale może być też ta ze sklepu.

      Usuń
    2. Wygląda jak normalny dobry chleb :-) Ja dzisiaj po bajglach bezglutenowych, ale zachwytu nie było ;-( Raz robiłam z kaszą gryczaną, ale mąka była pszenna i żytnia do niego. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje.

      Usuń
    3. Ja lubię kaszę gryczaną więc mnie smakuje. Chleb jest bardzo wilgotny. Smakuje świetnie zarówno z dżemikiem jak i rybką. No i się nie rozpada. Kasza jest dość dobrze wyczuwalna bo są całe ziarenka. Ale można ją zmiksować. Robiłam tak kiedyś, że miksowałam ugotowaną kaszę z wodą i dopiero łączyłam z mąką żeby przemycić moim chłopakom w pieczywie.

      Usuń
  2. drożdże suche wolno na świeże zamienić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, bez problemu. Trzeba tylko nastawić wcześniej zaczyn :)

      Usuń
  3. Mam nawet mąkę gryczaną, więc pewnie zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie co zlepia mąki - woda, jakie proporcje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście woda. Przepraszam za błąd. Już poprawiłam :)

      Usuń
  5. Super post. :-) Chlebek wygląda bardzo smakowicie. :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo dziękuję za przepis chleb wyszedł pyszny ,poprzednie próby kończyły się fiaskiem już straciłam nadzieję na dobry chleb

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ