Mazurek „Pina colada” (bezglutenowy)



Mazurek „Pina colada” (bezglutenowy)


      Moja kolejna bezglutenowa propozycja na te święta to mazurek kokosowo-ananasowy. Przypomina w zasadzie  bardziej tartę niż ciężkie pełne bakalii tradycyjne mazurki. Można go przygotować także w wersji klasycznej zastępując mąki bezglutenowe (ryżową, gryczaną i kukurydzianą) mąką pszenną. Potrzebne będzie wtedy 170g mąki pszennej i 60g mąki migdałowej plus oczywiście pozostałe składniki. Lekki, orzeźwiający i wiosenny mazurek dla wszystkich , którzy dbają o linię, a jednocześnie chcą by tradycji stała się zadość.


Mazurek „Pina colada” (bezglutenowy)



ILOŚĆ PORCJI - 12

Mazurek „Pina colada” - składniki
(bezglutenowy)

Ciasto na spód:
  • 120g mąki ryżowej lub owsianej
  • 60g mąki migdałowej
  • 30g białej mąki gryczanej
  • 20g skrobi kukurydzianej
  • 40g cukru
  • 125g masła
  • 1 małe jajko

Masa kokosowa:
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
  • 50g białej czekolady bezglutenowej

Masa ananasowa:
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 opakowanie galaretki o smaku Pina colada w proszku

Mazurek „Pina colada” - wykonanie

Przygotowanie ciasta na spód:
Wymieszać wszystkie rodzaje mąki. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać na kruszonkę przy pomocy siekacza. Może też być nóż lub widelec. Dodać cukier j jako. Szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć około 1/4 ciasta, a resztę rozwałkować na papierze do pieczenie na owal odpowiadający wymiarom żaroodpornej formy do pieczenia. Przenieść do formy. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki i wylepić nimi boki formy na wysokość około 2cm. Ciasto nakłuć gęsto widelcem i wstawić na pół godziny do lodówki.

Pieczenie:
Nagrzać piekarnik do 180⁰C. Schłodzone ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać na niego suchy groch. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z grochem i piec kolejne 15 minut na jasnozłoty kolor. Wystudzić ciasto w formie.

Przygotowanie masy kokosowej:
Wiórki kokosowe zalać wodą i zostawić na 2 godziny. Następnie zmiksować w blenderze. Przelać do rondelka. Dodać cukier, sok z cytryny i skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową aby nie było grudek. Postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu , cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotować jeszcze 2 minuty. Zestawić z gazu i dodać posiekaną drobno białą czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Chwilę przestudzić i wylać na podpieczony spód. Zostawić do wystudzenia. Gdy masa uzyskała temperaturę pokojową wstawić mazurek do lodówki na pół godziny aby masa stężała.

Przygotowanie masy ananasowej:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Plastry ananasa pokroić na kawałki i zmiksować. Połączyć z rozpuszczoną galaretką i odstawić do wystudzenia. Tężejąca galaretkę wylać na zastygniętą masę kokosową. Ponownie wstawić do lodówki.  

Dekoracja:
Gotowy mazurek udekorować wiórkami kokosowymi i perełkami cukrowymi. Trzeba tylko pamiętać, że perełki będą się topić przy kontakcie z galaretką. Najlepiej więc ułożyć je na wiórkach bezpośrednio przed podaniem.

Mazurek „Pina colada” - podobne przepisy


Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. Ślicznie go udekorowałaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale teraz bym to zrobiła inaczej :)

      Usuń
  2. CZy ciasto jest zwarte i nie kruszyło się? Piękny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę się kruszy, ale można pokroić i przenosić bez problemu :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ