Jabłecznik kokosowy z budyniem


            
    Jabłecznik to ciasto, które wszyscy u nas uwielbiają.  Tym razem jest to jabłecznik przygotowany z myślą o mnie czyli bezglutenowy i na mleku kokosowym by zminimalizować laktozę.  W sumie wyszedł lepszy niż oczekiwałam. Rodzina też zajadała z apetytem (pomału oswajają się z wypiekami bezglutenowymi). Co prawda ostatniej  tarty jabłkowej z kawą i cynamonem nie przebił, ale mnie bardzo smakował.




ILOŚĆ PORCJI - 14

Jabłecznik kokosowy z budyniem - składniki
(bezglutenowy)

Ciasto na spód:
  • 125g mąki ryżowej
  • 125g mąki owsianej bezglutenowej
  • 60g mąki gryczanej
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • 25g mąki kokosowej
  • 80g cukru
  • 200g masła
  • 2 jajka

Nadzienie jabłkowe
  • 3 jabłka  (może być więcej)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Budyń kokosowy
  • 500ml mleka kokosowego
  • 1 opakowanie bezglutenowego budyniu o smaku waniliowym
  • 50g posiekanej białej czekolady bezglutenowej
  • 2 łyżki cukru

Jabłecznik kokosowy z budyniem - wykonanie

Przygotowanie ciasta na spód:
Wymieszać wszystkie rodzaje mąki łącznie ze skrobią ziemniaczaną. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Wsypać cukier i wymieszać. Uformować kopczyk i zrobić w środku dołeczek. Wbić do niego jajko i zagnieść szybko kruche ciasto. Jedną trzecią ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Pozostałym ciastem  wylepić dno blaszki o wymiarach 14x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i schłodzić przez  pół godziny w lodówce, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.

Przygotowanie nadzienia jabłkowego:
Umyte i obrane jabłka przekroić na cztery części. Usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym. 
Wyjąć z piekarnika podpieczony spód i rozłożyć starte jabłka.

Przygotowanie budyniu kokosowego:
Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim proszek budyniowy z łyżką cukru. Pozostałe mleko zagotować  z resztą cukru i posiekaną czekoladą. Na gotujące mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, cały czas mieszając. Podgrzewać do zgęstnienia. Zestawić z gazu i wyłożyć masę budyniową na jabłka. Wyrównać powierzchnię.

Pieczenie:
Ciasto (to odłożone w lodówce) zetrzeć na tarce o dużych otworach  pokrywając nim równomiernie warstwę budyniową.  Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

21 komentarze:

  1. Wygląda idealnie. Na pewno go wypróbuję przy okazji:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi wyjątkowo pysznie a wygląda po prostu bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle u Ciebie niesamowite zdjęcia! Nie mogę się napatrzeć, ciasto wygląda na nich niemal eterycznie i tak delikatnie :) Bardzo mi się spodobał pomysł na budyń kokosowy i nie omieszkam wypróbować przy okazji :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo dziękuję. Miło mi, że podobają Ci się moje zdjęcia. Budyń kokosowy jest ostatnio u nas hitem w ciastach :)

      Usuń
  4. Smacznie i zdrowo, tak najlepiej. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja dziękuję :) Mam nadzieję, że jeszcze coś razem upieczemy :)

      Usuń
  5. Aniu jest przecudny :-) Zjadłabym kawałeczek :-) Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko bardzo Ci dziękuję :) Nie podeślę bo nic już nie zostało :)

      Usuń
  6. Ciekawe połącznie. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bosko wygląda, chętnie podkradłabym kawałeczek :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do upieczenia, niekoniecznie w wersji bezglutenowej :)

      Usuń
  8. Wspaniały :) dziękuję za ten tydzień i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne ciasto, wygląda pysznie. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kokosowy...mniam..pycha.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ