Jabłecznik to ciasto, które wszyscy u nas uwielbiają. Tym razem jest to jabłecznik przygotowany z myślą o mnie czyli bezglutenowy i na mleku kokosowym by zminimalizować laktozę. W sumie wyszedł lepszy niż oczekiwałam. Rodzina też zajadała z apetytem (pomału oswajają się z wypiekami bezglutenowymi). Co prawda ostatniej tarty jabłkowej z kawą i cynamonem nie przebił, ale mnie bardzo smakował.
ILOŚĆ PORCJI - 14
Jabłecznik kokosowy z budyniem - składniki
Jabłecznik kokosowy z budyniem - składniki
(bezglutenowy)
Ciasto na spód:
- 125g mąki ryżowej
- 125g mąki owsianej bezglutenowej
- 60g mąki gryczanej
- 40g skrobi ziemniaczanej
- 25g mąki kokosowej
- 80g cukru
- 200g masła
- 2 jajka
Nadzienie jabłkowe
- 3 jabłka (może być więcej)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Budyń kokosowy
- 500ml mleka kokosowego
- 1 opakowanie bezglutenowego budyniu o smaku waniliowym
- 50g posiekanej białej czekolady bezglutenowej
- 2 łyżki cukru
Jabłecznik kokosowy z budyniem - wykonanie
Przygotowanie ciasta na spód:
Wymieszać wszystkie rodzaje mąki łącznie ze skrobią ziemniaczaną. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Wsypać cukier i wymieszać. Uformować kopczyk i zrobić w środku dołeczek. Wbić do niego jajko i zagnieść szybko kruche ciasto. Jedną trzecią ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Przygotowanie ciasta na spód:
Wymieszać wszystkie rodzaje mąki łącznie ze skrobią ziemniaczaną. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Wsypać cukier i wymieszać. Uformować kopczyk i zrobić w środku dołeczek. Wbić do niego jajko i zagnieść szybko kruche ciasto. Jedną trzecią ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Pozostałym ciastem wylepić dno blaszki o wymiarach 14x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i schłodzić przez pół godziny w lodówce, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
Przygotowanie nadzienia jabłkowego:
Umyte i obrane jabłka przekroić na cztery części. Usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym.
Wyjąć z piekarnika podpieczony spód i rozłożyć starte jabłka.
Przygotowanie budyniu kokosowego:
Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim proszek budyniowy z łyżką cukru. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru i posiekaną czekoladą. Na gotujące mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, cały czas mieszając. Podgrzewać do zgęstnienia. Zestawić z gazu i wyłożyć masę budyniową na jabłka. Wyrównać powierzchnię.
Pieczenie:
Ciasto (to odłożone w lodówce) zetrzeć na tarce o dużych otworach pokrywając nim równomiernie warstwę budyniową. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Zimne posypać cukrem pudrem.
Pieczenie:
Ciasto (to odłożone w lodówce) zetrzeć na tarce o dużych otworach pokrywając nim równomiernie warstwę budyniową. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Zimne posypać cukrem pudrem.
Jabłecznik kokosowy z budyniem - inne bezglutenowe ciasta z jabłkami:
> Jabłecznik korzenny
> Rolada jabłkowa z polewą karmelową
> Babeczki dyniowe z jabłkiem
> Ciasteczka owsiane z jabłkami
Smacznego :)
Aronia
Wygląda idealnie. Na pewno go wypróbuję przy okazji:-)
OdpowiedzUsuńJak upieczesz daj znać czy Ci smakował :)
UsuńBrzmi wyjątkowo pysznie a wygląda po prostu bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle perfekcyjna kostka :)
OdpowiedzUsuńjakoś tak udało się równo pokroić :)
UsuńJak zwykle u Ciebie niesamowite zdjęcia! Nie mogę się napatrzeć, ciasto wygląda na nich niemal eterycznie i tak delikatnie :) Bardzo mi się spodobał pomysł na budyń kokosowy i nie omieszkam wypróbować przy okazji :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńJa również bardzo dziękuję. Miło mi, że podobają Ci się moje zdjęcia. Budyń kokosowy jest ostatnio u nas hitem w ciastach :)
UsuńSmacznie i zdrowo, tak najlepiej. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję :) Mam nadzieję, że jeszcze coś razem upieczemy :)
UsuńAniu jest przecudny :-) Zjadłabym kawałeczek :-) Dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDorotko bardzo Ci dziękuję :) Nie podeślę bo nic już nie zostało :)
UsuńCiekawe połącznie. Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :)
UsuńBosko wygląda, chętnie podkradłabym kawałeczek :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do upieczenia, niekoniecznie w wersji bezglutenowej :)
UsuńWspaniały :) dziękuję za ten tydzień i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńDo następnego....
UsuńCudowne ciasto, wygląda pysznie. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńJa także dziękuję :)
UsuńKokosowy...mniam..pycha.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuń