Tarta jabłkowa z kawą i cynamonem





Z ust wielu moich znajomych nieraz słyszałam, że z rodziną dobrze wychodzi się tylko na zdjęciu. W mojej rodzinie jest wprost odwrotnie. Na zdjęciach nie wychodzimy najlepiej, ale nie wyobrażamy sobie życia bez siebie. Mam troje rodzeństwa i wszyscy mieszkamy blisko siebie. Z jednej strony mam starszą siostrę, z drugiej brata, a najmłodsza siostra mieszka na sąsiedniej ulicy. Jesteśmy wszyscy bardzo ze sobą związani. Mieliśmy wspaniałe dzieciństwo. Rodzice nikogo z nas nie faworyzowali, dlatego też nie ma wśród nas zazdrości i niezdrowej rywalizacji. Zawsze się wspieramy i pomagamy sobie.
Pewnie trudno w to uwierzyć, ale nigdy do tej pory nie doszło między nami do żadnej zwady, nie było kryzysu, który trzeba by zażegnać. Można by rzec, że żyjemy „jak u Pana Boga za piecem”. Są natomiast różne sąsiedzkie i rodzinne sprawy wymagające omówienia w szerszym gronie. Spotykamy się wówczas przy kawie i cieście aby wspólnie podjąć decyzję. Najczęściej są to ciasta z jabłkami, które wszyscy uwielbiamy. To taka pozostałość z dzieciństwa. Ciasto z jabłkami przywołuje wspomnienia i daje poczucie bezpieczeństwa. Pewnie dlatego, że mama najczęściej piekła dla nas szarlotkę. Ciasto zazwyczaj piekę ja i staram się by  za każdym razem było trochę inne. Nie na zażegnanie kryzysu ale w podzięce za wszystkie wspólnie przegadane wieczory, za wspólny śmiech i wspólne łzy, za  to, że są ze mną w zdrowiu i chorobie, w radości i smutku, że zawsze mogę na nich liczyć. Kochani dziękuję, że jesteście. 



Ciastem, które ostatnio upiekłam była tarta jabłkowa obłędnie pachnąca cynamonem i kawą. Kto jeszcze nie próbował takiego połączenia, niech dłużej nie zwleka. To jedno z tych mniej skomplikowanych ciast. Można je wykonać dwuetapowo. Jednego dnia upiec ciasto i przygotować masę jabłkową, a drugiego udekorować śmietaną. 



Tarta jabłkowa z kawą i cynamonem

Składniki na okrągłą formę o śr. 26cm

Ciasto na spód:
  • 275g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 10g kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Wymieszać mąkę z kakao i kawą. Przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kaszy. Wsypać cukier i wymieszać. Uformować kopczyk i zrobić w środku dołeczek. Wbić do niego jajko i zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż dno tarty, nawinąć na wałek i przenieść do  formy wysmarowanej masłem. Docisnąć do dna i boków . Nakłuć widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypać ceramiczne kuleczki (może być też suchy groch). Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Następnie usunąć papier z kuleczkami i piec jeszcze 20 minut. Gotowy spód wystudzić w formie.

Masa jabłkowa
  • 1kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie przyprawy do szarlotki Delecta
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • 50ml zimnej wody

Umyte i obrane jabłka przekroić na cztery części. Usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać masło, cukier i przyprawę do szarlotki. Smażyć na małym ogniu przez pół godziny często mieszając.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Zestawić rondel z ognia i dodać do gorącej masy jabłkowej napęczniałą żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić masę do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć wyłożyć ją na upieczony spód (nie można tego zrobić za wcześnie bo sok wsiąknie w ciasto). Wstawić do lodówki aby masa stężała.

Kawowa masa śmietanowa
  • 300ml śmietanki kremowej o zawartości tłuszczu min. 30%
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka letniej wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 opakowania Mixu do śmietany 

Rozpuścić kawę w letniej wodzie i wstawić na 15 minut do lodówki.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę wymieszać z zimną kawą i Mixem do śmietany. Ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i ozdobić wierzch tarty.

Smacznego :)
Aronia

Przepis bierze udział w konkursie

Piecz... ot tak... prosto z serca!












COMMENTS

4 komentarze:

  1. Szalejesz z pysznymi deserami Kochana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakieś mnie takie wiosenne szaleństwo ogarnęło :)

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie. Na jej widok ślinianki pracują:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wytrzymałam i zjadłam kawałek. Oczywiście dziś to odchorowałam :)

      Usuń