Udało mi się wreszcie kupić w tym sezonie białe szparagi choć nie wiem czy będą na nie chętni. Wydaje się, że mają one mniej zwolenników niż zielone. Ja sama też zdecydowanie wolę zielone, chociaż w tym daniu białe są jak najbardziej na miejscu. Idealnie pasują do delikatnego, wyśmienitego mięsa dorsza. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że do tych ostatnich jeszcze powrócę. A tymczasem zapraszam na filet z dorsza w towarzystwie białych szparagów i ziołowego sosu serowego. Prosto a jednocześnie wykwitnie.
ILOŚĆ PORCJI - 2
Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym - składniki
Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym - składniki
- 2 filety z dorsza bez skóry
- 1 pęczek białych szparagów
- 2 łyżki ziołowego serka śmietankowego
- 50ml białego wytrawnego wina
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz cytrynowy
Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym - wykonanie
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i obrać. Ugotować
w lekko osolonej i osłodzonej wodzie główkami do góry. Gotować 10-15 minut w
zależności od grubości.
W tym czasie przygotować sos. Rozgrzać w rondelku 1 łyżkę
oleju. Dodać serek ziołowy, skórkę cytrynową i białe wino. Dokładnie wymieszać.
Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia.
Filety oprószyć solą i pieprzem. Skropić pozostałym
olejem. Rozgrzać patelnię. Umieścić na niej papier do pieczenia. Ułożyć na nim
filety i usmażyć z obu stron.
Odcedzić szparagi. Rozłożyć na dwa talerze. Na szparagach
ułożyć usmażone filety rybne. Polać sosem i udekorować natką pietruszki.
Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym - podobne przepisy
> Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami
> Dorsz w sosie pomidorowo-cebulowym
> Karp z nadzieniem pieczarkowym
> Roladki z pstraga w pikantnym sosie marchewkowym
> Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami
> Dorsz w sosie pomidorowo-cebulowym
> Karp z nadzieniem pieczarkowym
> Roladki z pstraga w pikantnym sosie marchewkowym
Smacznego :)
Aronia
Takie dania z powodzeniem mogę stosować w mojej pracy. Dziękuję Anno za ten lekki przepis!
OdpowiedzUsuńMiło mi, niech służą na zdrowie :)
UsuńBardzo apetycznie podany dorsz!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń