W mojej kuchni w dalszym ciągu królują szparagi. Spieszę więc z kolejnym przepisem, tym razem będą to naleśniki. Zawsze bardzo je lubiłam, ale po ich zjedzeniu nie czułam się najlepiej podobnie jak moi chłopcy. Robiłam je więc sporadycznie, a odkąd przeszłam na dietę bezglutenową i bezlaktozową to jeszcze rzadziej. Podjęłam oczywiście próby robienia naleśników bezglutenowych z mąki gryczanej i mnie takie naleśniki bardzo odpowiadają. Niestety chłopcy nie przepadają za kaszą gryczaną i tylko jak usłyszeli , że gryczane to od razu byli na nie.
Naleśniki gryczane mają zupełnie inny kolor więc od razu wyczuli, że coś jest z nimi nie tak. Trzeba było wymyślić coś innego. Mogły być ryżowe, ale te z kolei są dla mnie za mdłe. Postanowiłam więc spróbować z mąką kukurydzianą i to był strzał w dziesiątkę. Piękny kolor, smak idealny i niczym się nie różnią od tradycyjnych. Idąc za ciosem spróbowałam również zrobić bezglutenowy sos beszamelowy. I tu również odnotowałam sukces. W sumie wyszło z tego pyszne danie. Jedyne co mnie w nim „uwiera” to obawa czy aby przypadkiem ta kukurydza z której wyprodukowano mąkę nie jest genetycznie modyfikowana. Łudzę się jednak nadzieją, że nie.
ILOŚĆ PORCJI - 6 INSPIRACJA
Naleśniki kukurydziane ze szparagami pod beszamelem
(bezglutenowe) - składniki
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka
- 170g mąki kukurydzianej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 250ml mleka (u mnie bez laktozy)
- 70ml wody gazowanej
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 600g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka klarowanego masła
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki mleka (u mnie bez laktozy)
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki startego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Dodatkowo do dekoracji:
- posiekany szczypiorek
- starty parmezan
Naleśniki kukurydziane ze szparagami pod beszamelem (bezglutenowe) - wykonanie
Przygotowanie ciasta na naleśniki i smażenie:
Przygotowanie nadzienia:
Przygotowanie sosu beszamelowego:
Rozgrzać masło w rondelku. Wsypać mąkę i zrobić jasnozłotą zasmażkę. Wlać mleko z bulionem cały czas mieszając aby nie utworzyły się grudki. Kiedy sos zgęstnieje przyprawiamy go szczyptą cynamonu, solą i pieprzem.
Wykończenie
Roztrzepać jajka z solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować.
Usmażyć sześć cienkich naleśników na rozgrzanej patelni posmarowanej delikatnie olejem.
Przygotowanie nadzienia:
Obrać pieczarki. Pokroić w plasterki. Rozgrzać masło na patelni. Wrzucić pieczarki i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę razem przesmażyć.
W czasie gdy pieczarki się smażą zagotować w garnku wodę z solą i szczyptą cukru. Odciąć zdrewniałe końce szparagów i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do gotującej się wody. Gotować 2 minuty. Odcedzić i od razu przepłukać obficie zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Ponownie odcedzić.
Rozgrzać masło w rondelku. Wsypać mąkę i zrobić jasnozłotą zasmażkę. Wlać mleko z bulionem cały czas mieszając aby nie utworzyły się grudki. Kiedy sos zgęstnieje przyprawiamy go szczyptą cynamonu, solą i pieprzem.
Wykończenie
Na każdym naleśniku rozsmarować 2 łyżki sosu
beszamelowego. Rozłożyć pieczarki i szparagi. Zwinąć ciasno i ułożyć w
żaroodpornym naczyniu. Polać resztą sosu i wstawić na 15 minut do piekarnika
nagrzanego do 180⁰C. Gotowe naleśniki przełożyć na talerze.
Posypać startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
Naleśniki kukurydziane ze szparagami pod beszamelem (bezglutenowe) - podobne przepisy
> Naleśniki z cukinią i kurkami
> Naleśniki gryczane z wędzonym pstrągiem
> Herbaciane naleśniki z warzywami
> Naleśniki po meksykańsku
> Naleśniki z porem i pieczarkami
> Naleśniki z cukinią i kurkami
> Naleśniki gryczane z wędzonym pstrągiem
> Herbaciane naleśniki z warzywami
> Naleśniki po meksykańsku
> Naleśniki z porem i pieczarkami
Smacznego :)
Aronia
Szparagi w ten czas mogą być u mnie codziennie na obiad :)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać póki są :)
UsuńBardzo apetyczny pomysł na szparagi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniały pomysł :) Bezglutenowe, ale na samą myśl cieknie ślinka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja już z niecierpliwością czekam na sezon szparagowy, żeby znowu je zrobić :)
Usuń