Do tej pory kapustę pekińską z ananasem łączyłam głównie w sałatce, aż tu pewnego dnia wpadł mi do głowy pomysł by wykorzystać te składniki jako farsz do rolad. Pomysł się sprawdził, a roladki wyszły delikatne i soczyste. Pokryte skarmelizowanym sokiem ananasowym pysznie smakowały.
ILOŚĆ SZTUK - 6
Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem - składniki
Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem - składniki
- 6 kotletów schabowych bez kości
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 4 plastry ananasa z puszki
- 1 cebula
- 1/3 szklanki wody
- 4 łyżki soku ananasowego
- 1 łyżka klarowanego masła (płynnego)
- sól
- pieprz
Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem - wykonanie
Kotlety cienko rozbić. Oprószyć solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Wstawić do lodówki.
Pokroić w drobną kostkę plastry ananasa i cebulę. Cebulę
przelać na sicie wrzątkiem, wystudzić i wymieszać z pokrojonym ananasem.
Przyciąć liście kapusty do rozmiaru kotletów odcinając twarde końce (przydadzą się do surówki).
Przyciąć liście kapusty do rozmiaru kotletów odcinając twarde końce (przydadzą się do surówki).
Rozbite kotlety posmarować delikatnie roztopionym masłem. Na każdym ułożyć liść kapusty pekińskiej, a na środku liścia porcję cebuli z ananasem. Zawinąć boki delikatnie do środka i zwinąć roladki. Spiąć wykałaczkami. Posmarować resztą roztopionego masła.
Rozgrzać patelnię i obsmażyć je ze wszystkich stron. Podlać wodą i sokiem ananasowym. Przykryć i dusić jeszcze około pół godziny, aż sok ładnie się na nich skarmelizuje.
Resztę ananasów pokroić na małe kawałki i nabić na patyczki do szaszłyków. Delikatnie obsmażyć na suchej patelni.
Rolady podawać z ryżem i grillowanym ananasem. Przed podaniem usunąć wykałaczki.
Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Przepysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń