Babeczki z truskawkami i bitą śmietaną






Po tych wszystkich kawowych wypiekach przyszedł czas na ciasta z owocami. W końcu mamy pełnię sezonu truskawkowego. Na straganie pojawiły się już pierwsze jagody, porzeczki pomału dochodzą na krzaczkach a wiśnie nabierają rumieńców. Zapowiada się pyszne owocowe lato.



Zarówno pogoda jak i natłok obowiązków nie sprzyjają siedzeniu w kuchni. Proponuję więc prosty i szybki przepis na babeczki. Nie potrzebna będzie waga ani mikser. Wystarczy szklanka, łyżka i trzepaczka rózgowa. Sposobem wykonania przypominają muffinki. W jednej misce mieszamy suche składniki w drugiej mokre. Następnie łączymy zawartość obu misek i gotowe.
Po upieczeniu w każdej babeczce wydrążyłam środek i włożyłam w to miejsce całą świeżą truskawkę. Na górze umieściłam solidną porcję bitej śmietany i posypałam truskawkowym maczkiem cukrowym.
Babeczki upiekłam w ramach wydarzenia „Owocowe szaleństwo”.


Babeczki z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki na 12szt.

Ciasto:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 100 g stopionego masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
  • 12 truskawek

Przesiać mąkę do miski. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać.
W drugiej misce roztrzepać jajka ze stopionym, przestudzonym masłem. Dodać mleko i maślankę. Cały czas mieszając trzepaczką wsypywać powoli suche składniki. Mieszać tylko do połączenia składników. Przełożyć do wyłożonej papierowymi papilotkami formy na muffinki napełniając je do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec do suchego patyczka. U mnie to było 25 minut. Upieczone babeczki pozostawić w formie na 10 minut, a następnie wyjąć na kratę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Ostrym nożem wydrążyć środki babeczek i włożyć do nich truskawki (bez szypułek).

Dekoracja:
  • 400 ml śmietanki kremowej 33%tł.
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)

Bardzo mocno schłodzoną śmietanę (20 minut w zamrażarce) ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i udekorować babeczki.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

14 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie - dziękuje za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję :) Mam nadzieję na kolejną :)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają, zabieram jedną do kawy :-) Dzięki za Owocowe szaleństwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje babeczki wyglądają przepięknie :) Dziękuję za wspólne owocowe szaleństwo i serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i wspólną zabawę :)

      Usuń
  4. Aniu cudowne są te babeczki, dziękuje za wspólne owocowe szaleństwo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a babeczki są takie łatwe do zrobienia. Polecam :)

      Usuń
  5. urocze babeczki, dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję :) Do następnego....

      Usuń
  6. Bosko się prezentują! I ta cudownie soczysta truskawka w środku - mniam! Dzięki za wspólne owocowe szaleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłyśmy ponownie razem coś upiec :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Uwielbiam piec takie małe słodkości :)

      Usuń