To już chyba ostatni przepis na szparagi w tym sezonie. Tym razem postawiłam na klasykę czyli szparagi z jajkiem sadzonym (od szczęśliwych kurek) podane w towarzystwie świeżych pomidorów i grzanek z domowego pieczywa. Gdyby tak jeszcze pomidory i szparagi były z własnego ogródka to już byłaby uczta na całego. Ale i tak było bardzo smacznie. Danie idealne na śniadanie lub lekki obiad.
ILOŚĆ PORCJI - 2
Szparagi z jajkiem sadzonym - składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 jajka
- 4 łyżki klarowanego masła
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki:
- pomidory
- grzanki
Szparagi z jajkiem sadzonym - wykonanie
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i ewentualnie
obrać lub usunąć łuski. Ugotować na parze przez około 4 minuty. Powinny być al dente.
Ułożyć na talerzach.
Roztopić na patelni masło. Połową masła polać szparagi a
na drugiej usmażyć jajka sadzone.
Gotowe jajka przenieść ostrożnie na szparagi. Przyprawić solą świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Gotowe jajka przenieść ostrożnie na szparagi. Przyprawić solą świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawać ze świeżym pomidorem i grzankami.
Szparagi z jajkiem sadzonym - podobne przepisy
> Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową i białymi szparagami
> Saltimbocca z kurczaka ze smażonymi szparagami
> Saltimbocca z kurczaka ze smażonymi szparagami
Smacznego :)
Aronia
Świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńLepszego śniadania nie ma :D
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że sezon na szparagi taki krótki :)
Usuń