Frużelina jagodowa



Moją kolejną propozycją w kategorii przetworów jagodowych jest frużelina. Warto zamknąć trochę tych pysznych i zdrowych owoców  w postaci gęstego żelu do słoiczków.  Zimą przydadzą się do gofrów, naleśników czy też owsianki. Zwłaszcza, że frużelina to jeden z łatwiejszych przepisów. Ważne by nie rozgotować owoców , ale pozostawić je w całości. Tak więc kochani wiaderka w dłoń i do lasu na jagody. Nie pozwólmy by tyla dobra się zmarnowało. To jedne z nielicznych owoców rosnących jeszcze tylko w stanie dzikim. Bez sztucznych nawozów i oprysków. Nie mówiąc już o walorach zdrowotnych.


Frużelina jagodowa

Składniki na 4 słoiczki o poj. 350ml
  • 1 kg jagód
  • 200g cukru
  • 50ml soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 70ml zimnej wody

Umyte i przebrane jagody przełożyć do rondla z grubym dnem. Zasypać cukrem i zostawić na 4 godziny.

Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia.

Rondel z jagodami postawić na małym gazie, wlać sok z cytryny i podgrzewać do rozpuszczenia cukru.  Owoce w tym czasie puszczą dużo soku.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą wodą i dodać do jagód i dobrze wymieszać. Podgrzewać cały czas mieszając do zagotowania.

Zestawić z gazu dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.  Jeszcze gorącą przelać do czystych, wyparzonych słoiczków i mocno zakręcić.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100⁰C na 15 minut ( tak zwana sucha pasteryzacja). Wyjąć, przykryć kocykiem i zostawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w chłodnej piwnicy.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja na zamknięcie lata w słoiczku:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam tylko jedną porcję bo już mi brakuje miejsca w spiżarni, a przecież jeszcze warzywa będą do przerobienia :)

      Usuń