Urodzinowy tort jagodowy





Jest takie miejsce na kulinarnej mapie Warszawy, do którego zawsze wracam z wielką przyjemnością. Gdzie gości wita się  w progu. Gdzie  częstuje się ich na powitanie pyszną focaccią, włoskimi serami i aromatyczną kawą. Gdzie panuje niezwykle miła, wręcz rodzinna atmosfera. To miejsce to Akademia Kulinarna Whirlpool. W awangardowych przestrzeniach Soho Factory na warszawskiej Pradze spotkały się włoska gościnność i zamiłowanie do dobrego jedzenia z amerykańską technologią i  jej najwyższą jakością. Wyposażona w nowoczesny sprzęt  AGD marki Whirlpool i Kitchen Aid Akademia organizuje szereg  warsztatów, pokazów i prezentacji kulinarnych, a także degustacje wina i eventy jak choćby opisane tutaj spotkanie promujące Sardynię. Gospodarzami tego miejsca są dwaj Włosi Marco Ghia i Emilliano Castagna. Stworzyli je  by dzielić się pasją do gotowania i pysznego jedzenia, którego wielokrotnie już miałam okazję próbować.
Na różnorodnych tematycznie warsztatach kulinarnych, dość często połączonych z degustacją wina, uczestnicy mają okazję zobaczyć jak wielką przyjemnością i zabawą może być gotowanie. Dowcipni gospodarze i luźna atmosfera sprawiają, że stres zostaje gdzieś za drzwiami i znikają wszelkie kompleksy. To wszystko sprzyja nie tylko zdobywaniu wiedzy, ale także nawiązywaniu nowych znajomości i wymianie doświadczeń. Za każdym razem wracam stamtąd mądrzejsza, najedzona do syta i wygadana do woli. Aż żal opuszczać to miejsce.


Akademia Kulinarna Whirlpool właśnie obchodzi swoje trzecie urodziny. Z tej okazji chciałabym życzyć całej ekipie wszystkiego najlepszego.  Gospodarzom Marco Ghia i Emilliano Castagna nieustającej pasji i mnóstwa inspiracji byśmy pod Panów przewodnictwem mogli wciąż odkrywać nowe smaki i kosztować wyśmienitych potraw. Pani Irminie, managerowi Akademii, życzę aby mury Akademii pękały w szwach od natłoku kursantów a zawsze uśmiechniętym Paniom służącym pomocą i sprzątającym po nas cały ten bałagan dużo zdrowia i życzliwości.  Niech każdy dzień dostarcza dużo radości i uśmiechu.Niech w tym miejscu zawsze będzie gwarno, wesoło i smakowicie.
Z tej to właśnie okazji upiekłam tort, bo cóż to byłyby za urodziny bez tortu. Długo się zastanawiałam jaki powinien on być. Czy typowo włoski czy może jednak nawiązujący do naszej kuchni. Ostatecznie wybrałam drugi wariant, bo po pierwsze czy ja ze swoimi skromnymi umiejętnościami mogłabym zrobić tort „Tiramisu” lub „Cassata” godny tak zacnego mistrza jak Marco Ghia, którego cechuje szczególna dbałość o jakość produktów i smak. Wątpię. A po drugie cechą charakterystyczną kuchni włoskiej jest przygotowywanie potraw ze świeżych sezonowych składników dostępnych w najbliższej okolicy. Postawiłam więc na letni tort z owocami. A że w lasach pełno jagód to tort będzie jagodowy z własnoręcznie uzbieranymi wczesnym rankiem owocami. Nie zabrakło w nim oczywiście włoskich akcentów w postaci serka mascarpone i likieru Limoncello. Tort jest w wersji bezglutenowej aby wszyscy goście mogli go skosztować.


Urodzinowy tort jagodowy

Składniki na tort o śr. 15cm

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 100g mąki kukurydzianej*
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ucierając wsypywać porcjami cukier. Ubijać dalej, aż piana zrobi się bardzo sztywna. Wówczas zmniejszyć obroty na minimalne i dodawać po jednym żółtku.  Połączyć oba rodzaje mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać porcjami do masy. Wszystko dokładnie ale delikatnie wymieszać szpatułką. Dużą piekarnikową blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto na nią i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 12 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony. Biszkopt wystudzić na blasze. Z wystudzonego biszkoptu wyciąć cztery krążki o średnicy 15 centymetrów.

Syrop do nasączenia:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 50ml likieru Limoncello

Wsypać do rondelka cukier. Wlać wodę i postawić na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Wystudzić. Do zimnego syropu wlać likier cytrynowy i wymieszać. Tak przygotowanym syropem nasączyć blaty biszkoptowe bezpośrednio przed nałożeniem masy śmietanowej.

Masa śmietanowa:
  • 200ml śmietanki kremowej 33%tł.
  • 200g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka świeżych jagód

Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę (20 minut w zamrażalniku) ubić na sztywno. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i 1 łyżką zmiksowanych jagód. Delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Dodać świeże jagody i ponownie wymieszać. Tak przygotowanym kremem przełożyć nasączone wcześniej likierem cytrynowym blaty kakaowe. Wierzch ostatniego blatu pozostawić czysty.

Dekoracja:
  • 500ml śmietanki kremowej 33%tł.
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże jagody 
  • gałązki jagód

Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować tort różyczkami. Ozdobić gałązkami jagód i owocami.

*) Osoby nie będące na diecie bezglutenowej mogą użyć mąki pszennej


Smacznego :)
Aronia


Przepis bierze udział w konkursie 
Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool



COMMENTS

16 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Wilgotny, nie za słodki. Nam smakował i to bardzo :)

      Usuń
  2. Mniam, uwielbiam sezon jagodowy :) Tort przepiękny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że tort się podoba :) W mojej okolicy urodzaj na jagody jest raz na kilka lat. W tym roku akurat jest :) Już zebrałam ponad 10 litrów i będę zbierać dalej :)

      Usuń
  3. Każdy byłby szczęśliwy otrzymując taki prezent:-) Wspaniały!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama jestem zdziwiona, że tak dobrze wypadł, bo zanim wystąpił w sesji zdjęciowej spędził tydzień w zamrażarce czekając na mój powrót i świeże gałązki do dekoracji.

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale:) Aż chciałoby się sięgnąć po kawałek:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Czemu to tak pysznie wygląda.
    cudenko :D
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo podobno jemy oczami :) PS- smakował też pysznie :)

      Usuń
  6. Dzięki za przepis mama się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia i wszystkiego najlepszego dla Mamy :)

      Usuń