Pavlova z leśnymi jagodami




      
          Upiec doskonałą bezę wcale nie jest tak trudno jak się może wydać. W końcu nie jest to wyższa matematyka, nie mniej jednak pewnych zasad trzeba przestrzegać. Po pierwsze naczynie,  w którym będziemy ubijać białka musi być idealnie czyste bez śladów tłuszczu i suche, a białka perfekcyjnie oddzielone od żółtek. Nawet najmniejsza ilość żółtka sprawi, że białka się nie ubiją. Druga bardzo ważna sprawa to doskonałe ubicie piany bez wyczuwalnych kryształków cukru. Istotne będzie również to jakiego sprzętu użyjemy do ubicia białek. Najlepszy będzie oczywiście robot planetarny, ale mały domowy mikser odpowiedniej mocy też da radę choc będzie to trwało znacznie dłużej.



ILOŚĆ PORCJI - 12

Pavlova z jagodami - składniki

Beza
  • 165g białka (6 sztuk)
  • 330g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Wypełnienie
  • 300ml śmietanki 33%tł.
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 300g umytych i dobrze osączonych jagód

Pavlova z jagodami - wykonanie

Przygotowanie masy bezowej i pieczenie:
Przelać białka  do dzieży miksera (musi być sucha i bez śladów tłuszczu). Ubić do momentu powstania piany. Bardzo ważne by jej nie przebić bo będzie do wyrzucenia. Cały czas ubijając dodawać stopniowo, łyżka po łyżce,  cukier. Co pewien czas zatrzymać ubijanie i zeskrobać łopatką cukier ze ścianek dzieży. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie bardzo sztywna. Upewnić się, że cukier całkowicie się rozpuścił, rozcierając piane między palcami. Wówczas dodać ocet jabłkowy. Delikatnie wymieszać. Dosłownie 2-3 obroty rózgi na najniższej prędkości. Wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie delikatnie wymieszać tak jak poprzednio.
Rozgrzać piekarnik do 150⁰C.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22cm.  Ułożyć go na blasze do pieczenia stroną narysowaną do dołu. Żeby lepiej było widać rysunek podłożyć dodatkowy arkusz papieru.
Wyłożyć na środek narysowanego okręgu ubitą pianę i uformować bezę na kształt kielicha kwiatu. Środek bezy zostawić do połowy pusty. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100⁰C. Wstawić bezę i suszyć ją 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwi i zostawić ją tam na całą noc. Beza może delikatnie popękać, ale przy dotyku powinna być sucha i chrupiąca.

Przygotowanie wypełnienia:
Dobrze schłodzoną śmietankę (15-20 minut w zamrażarce) ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wypełnić nią środek bezy. Na wierzchu ułożyć owoce. Najlepiej zrobić to bezpośrednio przed podaniem.

Pavlova z leśnymi jagodami - podobne przepisy

> Bezy kokosowe
> Bezy orzechowe
> Tort "Monia"

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Jaka śliczna biała dama:-)Normalnie ślinka leci...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba będę musiała upiec następną :) Dla bezglutenowca to deser w sam raz :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ