Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami





Na straganach pełno dorodnych, słodkich śliwek. Czas  zatem zabrać się za śliwkowe wypieki. To proste, zrobione w pośpiechu ciasto może nie zachwyca wyglądem, ale z pewnością broni się smakiem. Tym bardziej, że jest w wersji bezglutenowej. Można je jednak z łatwością przerobić na wersję tradycyjną. Wystarczy wszystkie rodzaje mąki zastąpić mąką pszenną. Szkoda, że zamiana w odwrotną stronę czyli ciast tradycyjnych na bezglutenowe nie jest już taka prosta.


Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami
Składniki na prostokątna formę o wym. 14x28cm

Ciasto:
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 80g cukru
  • 130g mąki ryżowej
  • 130g mąki owsianej bezglutenowej
  • 60g mąki gryczanej
  • 45g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Wymieszać wszystkie rodzaje mąki łącznie ze skrobią ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Wsypać cukier i wymieszać. Uformować kopczyk i zrobić w środku dołeczek. Wbić do niego jajko i zagnieść szybko kruche ciasto. Jedną trzecią ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem  wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłć widelcem i schłodzić przez  pół godziny w lodówce, a następnie podpiec w piekarniku  nagrzanym do 180°C na jasnozłoty kolor.

Masa budyniowa:
  • 750ml mleka (u mnie bez laktozy)
  • 75g czekolady deserowej
  • 3 łyżki cukru
  • 15g kakao
  • 30g skrobi kukurydzianej
  • 25g skrobi ziemniaczanej
  • 300g śliwek

Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim oba rodzaje skrobi  z łyżką cukru i kakao. Pozostałe mleko zagotować  z resztą cukru i posiekaną czekoladą. Na gotujące mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy , cały czas mieszając. Podgrzewać do zgęstnienia. Zestawić z gazu.  Połowę masy wyłożyć na podpieczony spód. Rozłożyć na niej połówki śliwek (przecięciem do góry) i przykryć pozostałą masą budyniową . Resztę ciasta (tę odłożoną w lodówce) zetrzeć na tarce o dużych otworach  pokrywając nim równomiernie warstwę budyniową.  Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia




COMMENTS

2 komentarze:

  1. Żartujesz, że nie zachwyca wyglądem? Właśnie wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę, to cieszę się bardzo :)

      Usuń