Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami



Ciasta bezglutenowe



           
     Na straganach pełno dorodnych, słodkich śliwek. Czas  zatem zabrać się za śliwkowe wypieki. To proste, zrobione w pośpiechu ciasto może nie zachwyca wyglądem, ale z pewnością broni się smakiem. Tym bardziej, że jest w wersji bezglutenowej. Można je jednak z łatwością przerobić na wersję tradycyjną. Wystarczy wszystkie rodzaje mąki zastąpić mąką pszenną. Szkoda, że zamiana w odwrotną stronę czyli ciast tradycyjnych na bezglutenowe nie jest już taka prosta.


Ciasta bezglutenowe

ILOŚĆ PORCJI - 14

Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami - składniki

Ciasto:
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 80g cukru
  • 130g mąki ryżowej
  • 130g mąki owsianej bezglutenowej
  • 60g mąki gryczanej
  • 45g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
  • 750ml mleka (u mnie bez laktozy)
  • 75g czekolady deserowej
  • 3 łyżki cukru
  • 15g kakao
  • 30g skrobi kukurydzianej
  • 25g skrobi ziemniaczanej
  • 300g śliwek

Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Wymieszać wszystkie rodzaje mąki łącznie ze skrobią ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Wsypać cukier i wymieszać. Uformować kopczyk i zrobić w środku dołeczek. Wbić do niego jajko i zagnieść szybko kruche ciasto. Jedną trzecią ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem  wylepić dno blaszki o wymiarach 14x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłć widelcem i schłodzić przez  pół godziny w lodówce, a następnie podpiec w piekarniku  nagrzanym do 180°C na jasnozłoty kolor.

Przygotowanie masy budyniowej:
Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim oba rodzaje skrobi  z łyżką cukru i kakao. Pozostałe mleko zagotować  z resztą cukru i posiekaną czekoladą. Na gotujące mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy , cały czas mieszając. Podgrzewać do zgęstnienia. Zestawić z gazu.  Połowę masy wyłożyć na podpieczony spód. Rozłożyć na niej połówki śliwek (przecięciem do góry) i przykryć pozostałą masą budyniową . Resztę ciasta (tę odłożoną w lodówce) zetrzeć na tarce o dużych otworach  pokrywając nim równomiernie warstwę budyniową.  Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Zimne posypać cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami - podobne przepisy

> Gryczane ciasto czekoladowe ze śliwkami
> Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką
> Placek śliwkowy z migdałami
> Kruche ciasto ze sliwkami, masą budyniową i bezą
> Lukrowany mazurek korzenny ze śliwkami
> Świąteczny piernik z suszonymi sliwkami
> Kruchy placek waniliowo-kokosowy ze sliwkami
> Tarta kokosowa ze śliwkami
> Wyśmienita tarta śliwkowa
> Knedle serowe ze śliwkami
> Knedle ziemniaczane ze śliwkami
> Mus śliwkowy z rumem

Smacznego :)
Aronia




COMMENTS

5 komentarze:

  1. Żartujesz, że nie zachwyca wyglądem? Właśnie wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! Zapisuje do przepisòw które koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ