Tarta z pianką malinową i owocami





Jestem tak pochłonięta robieniem przetworów, że na pieczenie zupełnie nie mam czasu, a jak już znajdę chwilę to z reguły jest to ciasto już publikowane na blogu,  o które rodzina usilnie się dopomina. A lista życzeń jest długa. W kolejce do upieczenia czeka jeszcze między innymi  tarta kokosowa ze śliwkami i Jabłko Ewy. Moje nowe pomysły będą więc jeszcze musiały poczekać na realizację bo tymczasem w piwnicy czeka do przerobienia kilkadziesiąt kilogramów jabłek i czarny bez. Wszystko pozyskane z dziko rosnących drzew i krzewów z dala od cywilizacji. Nie mogę pozwolić aby tyle dobra się zmarnowało. Zostawiam więc przepis na szybką tartę z pianką malinową i owocami a sama zmykam spać bo jutro od samego rana zakasuję rękawy i do pracy.


Tarta z pianką malinową i owocami
Składniki na okrągłą formę do tarty o średnicy 26cm

Kruche ciasto na spód:
  • 250g mąki
  • 180g masła
  • 80g cukru
  • 8g ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kaszy. Wsypać cukier i wymieszać. Uformować kopczyk i zrobić w środku dołeczek. Wbić do niego jajko i zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż dno tarty, nawinąć na wałek i przenieść do  formy wysmarowanej masłem. Docisnąć do dna i boków . Nakłuć widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypać ceramiczne kuleczki (może być też suchy groch). Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Następnie usunąć papier z kuleczkami i piec jeszcze 20 minut. Gotowy spód wystudzić w formie, a następnie wyjąć i ułożyć na paterze.

Wypełnienie:
  • 200g śmietanki kremowej 30%tł.
  • 1 opakowanie galaretki malinowej w proszku
  • 250ml wody
  • 1 szklanka malin
  • 2-3 łyżki jagód (u mnie mrożone)

Zagotować wodę i zalać nią galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Śmietankę schłodzić w zamrażarce przez 20 minut. Przelać do wysokiego naczynia (wcześniej schłodzonego w lodówce) i ubić na sztywno.  Zmniejszyć obroty miksera na minimalne i cały czas miksując wlewać cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę. Po dokładnym wymieszaniu składników wylać mieszankę na upieczony spód tarty. Odstawić do lekkiego ścięcia, a następnie ułożyć na niej maliny i jagody. Wstawić do lodówki aby masa dobrze zastygła.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

6 komentarze:

  1. Mmm, ależ pyszności! :)
    Ja też namiętnie zbieram jabłka i czarny bez; i tylko jeżyny wszystkie ktoś wyzbierał przede mną...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie w tym roku ogarnęło jakieś szaleństwo na takie dziko rosnące owoce. W mojej spiżarni powoli brakuje miejsca :) Jeżyny na szczęście mam własne. Nie jest tego dużo ale na frużelinę wystarczyło :)

      Usuń
  2. Och, jak cudownie to wygląda i brzmi! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Niestety nie zjadłam nawet okruszka więc nie mogę nic powiedzieć na ten temat :)

      Usuń