Jestem tak pochłonięta robieniem przetworów, że na pieczenie zupełnie nie mam czasu, a jak już znajdę chwilę to z reguły jest to ciasto już publikowane na blogu, o które rodzina usilnie się dopomina. A lista życzeń jest długa. W kolejce do upieczenia czeka jeszcze między innymi tarta kokosowa ze śliwkami i „Jabłko Ewy”. Moje nowe pomysły będą więc jeszcze musiały poczekać na realizację bo tymczasem w piwnicy czeka do przerobienia kilkadziesiąt kilogramów jabłek i czarny bez. Wszystko pozyskane z dziko rosnących drzew i krzewów z dala od cywilizacji. Nie mogę pozwolić aby tyle dobra się zmarnowało. Zostawiam więc przepis na szybką tartę z pianką malinową i owocami a sama zmykam spać bo jutro od samego rana zakasuję rękawy i do pracy.
Tarta z pianką malinową i owocami - składniki
Kruche ciasto na spód:
- 250g mąki
- 180g masła
- 80g cukru
- 8g ciemnego kakao
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wypełnienie:
- 200g śmietanki kremowej 30%tł.
- 1 opakowanie galaretki malinowej w proszku
- 250ml wody
- 1 szklanka malin
- 2-3 łyżki jagód (u mnie mrożone)
Tarta z pianką malinową i owocami - wykonanie
Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kaszy. Wsypać cukier i wymieszać. Uformować kopczyk i zrobić w środku dołeczek. Wbić do niego jajko i zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Formę do tarty o średnicy 26cm wysmarować masłem.
Formę do tarty o średnicy 26cm wysmarować masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż dno formy, nawinąć na wałek i przenieść do formy. Docisnąć do dna i boków . Nakłuć widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypać ceramiczne kuleczki (może być też suchy groch). Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Następnie usunąć papier z kuleczkami i piec jeszcze 20 minut. Gotowy spód wystudzić w formie, a następnie wyjąć i ułożyć na paterze.
Przygotowanie wypełnienia:
Przygotowanie wypełnienia:
Śmietankę schłodzić w zamrażarce przez 20 minut. Przelać do wysokiego naczynia (wcześniej schłodzonego w lodówce) i ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera na minimalne i cały czas miksując wlewać cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę. Po dokładnym wymieszaniu składników wylać mieszankę na upieczony spód tarty. Odstawić do lekkiego ścięcia, a następnie ułożyć na niej maliny i jagody. Wstawić do lodówki aby masa dobrze zastygła.
Tarta z pianką malinową i owocami - podobne przepisy
> Tarta jabłkowa z bitą śmietaną i sosem karmelowym
> Tarta truskawkowo-bananowa
> Tarta jabłkowa z kawą i cynamonem
> Mini tarty jeżynowe z białą czekoladą
> Mini tary migdałowo-pomarańczowe z gruszkami
> Tarta migdałowa z jagodami
> Mini tarty z jabłkami grójeckimi i trójniakiem
> Tarta migdałowo-wiśniowa z bezą
> Galette z jabłkami i żurawiną
> Jesienna tarta jabłkowa z budyniem i masłem orzechowym
> Tarta z jagodami
> Tarta kokosowa ze śliwkami
> Wyśmienita tarta śliwkowa
> Pijana tarta serowa
> Tarta orzechowa z jabłkami
> Tarta malinowo-rabarbarowa
Smacznego :)
Aronia
Mmm, ależ pyszności! :)
OdpowiedzUsuńJa też namiętnie zbieram jabłka i czarny bez; i tylko jeżyny wszystkie ktoś wyzbierał przede mną...
Mnie w tym roku ogarnęło jakieś szaleństwo na takie dziko rosnące owoce. W mojej spiżarni powoli brakuje miejsca :) Jeżyny na szczęście mam własne. Nie jest tego dużo ale na frużelinę wystarczyło :)
UsuńOch, jak cudownie to wygląda i brzmi! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMusiałą być fantastyczna :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie zjadłam nawet okruszka więc nie mogę nic powiedzieć na ten temat :)
Usuń