Marmolada wieloowocowa miękka




Podstawowym składnikiem marmolad są owoce bogate w pektynę mające zdolność krzepnięcia. Można je robić z jednego rodzaju owoców lub łączyć  owoce zawierające dużo pektyny z owocami o mniejszej  jej zawartości ale posiadającymi za to intensywną barwę, zdecydowany smak lub aromat. Marmolada  miękka to taka, która ma mazistą konsystencję i daje się bez problemu rozsmarować. Takie marmolady doskonale nadają się do przekładania ciast, pieczenia strucli drożdżowej czy rogalików bowiem  nie zmieniają swojej konsystencji pod wpływem temperatury.  Ja w swoim przepisie połączyłam jabłka, mirabelki, borówki czerwone, tarninę i czarny bez. W tym roku przepis pewnie się już nie przyda, ale  może ktoś skorzysta w przyszłym roku.

Użyłam do jej przygotowania wyłącznie owoców dziko rosnących bez grama sztucznego nawozu i pestycydów. Zapytacie skąd je wziąć. Trzeba się rozejrzeć po okolicy. Ja szukam ich wiosną podczas wycieczek rowerowych i później wracam po owoce. Gdy wybieram się na spacer po lesie zawsze zabieram ze sobą jakąś torbę i zbieram do niej napotkane jadalne owoce. Jeśli akurat nie mam pomysłu na ich przerobienie to je mrożę. Później są jak znalazł. W moich licznych zamrażarkach zawsze też jest spory zapas mrożonych owoców i musów: jagodowy, truskawkowy, porzeczkowy, brzoskwiniowy i dyniowy. Dzięki temu mogę dowolnie komponować skład takich marmolad. W tym roku wszystkie bazują na dużej ilości przecieru jabłkowego za sprawą pozyskanych kilkuset kilogramów takich dziko rosnących jabłek. Od dobrych kilku tygodni nieustannie je przerabiam, a w  mojej spiżarni zagościły już  na półkach  soki jabłkowe, ocet jabłkowy, konfitury, musy i prażone jabłka na szarlotkę. Teraz dołączą także różne marmolady wieloowocowe. 
Wiem, że nie ma już mirabelek, borówek czy czarnego bzu ale jest jarzębina, są śliwki,  zielone pomidory, dynia, berberys, dereń i głóg. To wszystko to są idealne surowce do tego typu marmolad. Jeszcze jest ładna pogoda. Można się wybrać na rower w poszukiwaniu zdrowych owoców. Nie zwlekajcie bo ptaki mogą tam dotrzeć wcześniej.


Marmolada wieloowocowa miękka

Składniki:
  • 1kg jabłek
  • 1kg mirabelek
  • 450g borówek
  • 300g przemrożonej tarniny
  • 250g czarnego bzu
  • 1-1,5 kg cukru

Jabłka umyć i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, wlać niewielką ilość wody i rozgotować, a następnie przetrzeć przez sito. Pozostałe owoce również rozgotować i przetrzeć.
Otrzymany przecier przełożyć do szerokiego garnka z grubym dnem i stale mieszając odparować. Kiedy masa wygotuje się do połowy objętości dodać cukier. Smażyć na małym ogniu do zgęstnienia od 2,5 – 3h (można to robić na raty). Gęstość marmolady należy  sprawdzać co pewien czas,  wylewając gorące krople na zimny talerzyk. Jeśli tężeją i nie rozlewają się można gotowanie zakończyć. Gorącą marmoladę przełożyć do czystych wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Przykryć kocykiem aby stygły powoli. Zimne słoiki wynieść do chłodnej spiżarni.

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz