„...Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
która wedle przysłowia sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie soki żywne,
aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos jest gotów..."
Bigos jest gotów..."
(A. Mickiewicz - "Pan Tadeusz")
Bigos staropolski - składniki
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1 kg pieczonych mięs (wołowiny, wieprzowiny, gęsiny)wraz z sosami z pieczenia
- 25 dag kiełbasy jałowcowej
- 25 dag gotowanej szynki
- 10dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 łyżki gęsiego smalcu
- 10 dag suszonych śliwek
- 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 4 jagody jałowca
- sól
- pieprz
- cukier
Bigos staropolski - wykonanie
Grzyby zalać wodą i zostawić na noc. Rano ugotować w wodzie, w której się moczyły po uprzednim przelaniu jej przez drobne sitko (najlepiej nie zlewać wszystkiego do końca bo na dnie mógł się osadzić piasek).
Kapustę pokroić i przełożyć do dużego garnka z grubym
dnem. Dodać wszystkie sosy z pieczeni, wywar z gotowanych grzybów, liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Gotować na
małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Wówczas dodać pokrojone w
kostkę pieczone mięsiwa i gotowaną szynkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować jeszcze 1,5-2 godzin.
Na drugi dzień bigos odgrzać na małym ogniu często mieszając aby się nie przypalił. Dodać pokrojone w
cienkie paseczki gotowane grzyby, przesmażone na smalcu drobno posiekane cebule
i pokrojone w paseczki suszone śliwki. Wolno gotować około dwie godziny. Wyłączyć i odstawić na noc.
Trzeciega dnia ponownie doprowadzić bigos do wrzenia uważając by się nie przypalił. Przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie
odrobiną cukru gdyby był zbyt kwaśny. Na końcu wlać czerwone wino. Gotować na małym ogniu często mieszając
jeszcze godzinę. Tak przygotowany bigos powinien być gęsty i pachnący. Im więcej razy odgrzewany i schładzany tym smaczniejszy.
Najlepiej smakuje z domowym pieczywem i kieliszeczkiem napoju pobudzjącego trawienie.
Bigos staropolski - podobne przepisy
> Chili con carne
> Leczo z cukinii
> Zimowe ragoût z wołowiny
> Potrawka z wieprzowiny, ziemniaków i ciecierzycy
> Gulasz z podgrzybków
Bigos staropolski - podobne przepisy
> Chili con carne
> Leczo z cukinii
> Zimowe ragoût z wołowiny
> Potrawka z wieprzowiny, ziemniaków i ciecierzycy
> Gulasz z podgrzybków
Smacznego :)
Aronia
Wczoraj już też myślałam o bigosie ;-) ale to mój mąż akurat gotuje i jemu przypomniałam :-) Pyszne zdjęcia :-) No i nasz bigos jest z kapusty kiszonej i słodkiej pół na pół.
OdpowiedzUsuńTeż często robię taki mieszany, ale tym razem nie miałam akurat pod ręką świeżej kapusty :) A z tym mężem to masz dobrze. Mój umie tylko wodę zagotować :)
UsuńPyszny bigosik :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
Usuń