W moim markecie przed świętami pojawia się zawsze mnóstwo suszonych owoców. Imbir, mango, papaja czy ananas. Wyglądają jak kandyzowane. Pomyślałam, że spróbuję zrobić takie w domu. Na pierwsze próby wzięłam ananasy.
Nie dość, że były piękne i dorodne to w dodatku miały też dobrą cenę. Obrane i pokrojone w kostkę trzymałam przez trzy dni w syropie (codziennie doprowadzając go do wrzenia), a następnie wysuszyłam i obtoczyłam w cukrze pudrze. Eksperyment zakończył się pełnym sukcesem, a ja pobiegłam po następne owoce by zrobić kolejną porcję tym razem w plastrach a nie w kostce.
Tak przygotowany ananas jest miękki w środku, i ma delikatną skorupkę z zewnątrz. Jest zdecydowanie mniej słodki od robionego metodą tradycyjną. Ma też zdecydowanie jaśniejszy kolor. Ponadto syrop, w którym gotowane są owoce można później wykorzystać do nasączania blatów biszkoptowych lub zrobić szybką naleweczkę ananasową. Ja swoje owoce robiłam z myślą o musli więc pokroiłam je w małą kostkę ale można w ten sposób zrobić całe plastry ananasa i wykorzystać je do później do dekoracji ciast i tortów. Z jednego dużego owocu wyszło mi 250g suszu. Zapakowany w ładny słoiczek lub torebkę celofanową może być miłym upominkiem gwiazdkowym.
Tak przygotowany ananas jest miękki w środku, i ma delikatną skorupkę z zewnątrz. Jest zdecydowanie mniej słodki od robionego metodą tradycyjną. Ma też zdecydowanie jaśniejszy kolor. Ponadto syrop, w którym gotowane są owoce można później wykorzystać do nasączania blatów biszkoptowych lub zrobić szybką naleweczkę ananasową. Ja swoje owoce robiłam z myślą o musli więc pokroiłam je w małą kostkę ale można w ten sposób zrobić całe plastry ananasa i wykorzystać je do później do dekoracji ciast i tortów. Z jednego dużego owocu wyszło mi 250g suszu. Zapakowany w ładny słoiczek lub torebkę celofanową może być miłym upominkiem gwiazdkowym.
Ananas kandyzowany - składniki
- 750g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę (1 duży owoc)
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- cukier puder do obtoczenia
Ananas kandyzowany - wykonanie
Przełożyć pokrojonego ananasa do rondla z grubym dnem. Zasypać cukrem i wlać wodę. Postawić na gazie i podgrzewać do zagotowania. Od momentu wrzenia gotować 10 minut. Zestawić z gazu i pozostawić owoce w syropie na 24 godziny. Czynność powtórzyć przez kolejne dwa dni.
Czwartego dnia owoce dobrze odcedzić na sicie i
delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia i
wstawić do piekarnika. Suszyć w temperaturze 50⁰C z włączonym termoobiegiem przy
lekko uchylonych drzwiczkach. Co pewien czas owoce przemieszać. W razie
potrzeby zmienić papier na nowy. Ja suszyłam w ten sposób przez jeden dzień, a
następnie zostawiłam owoce rozłożone na blachach w temperaturze pokojowej przez następne dwa –trzy dni.
Wszystko zależy od temperatury pomieszczenia i wilgotności. Dobrze osuszone owoce przesypać
cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnym słoiku.
Syrop, który został po odsączeniu owoców zagotować i przelać do czystych, wyparzonych słoików lub butelek. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Można go wykorzystać do nasączania blatów biszkoptowych koktajli lub drinków.
Można też przygotować z niego pyszną nalewkę. Już po tygodniu jest gotowa do picia.
Ananas kandyzowany - podobne przepisy
> Kandyzowane pomarańcze
> Skórka pomarańczowa
> Kandyzowane owoce pigwy z nalewki
Ananas kandyzowany - podobne przepisy
> Kandyzowane pomarańcze
> Skórka pomarańczowa
> Kandyzowane owoce pigwy z nalewki
Smacznego :)
Aronia
narobiłaś mi apetytu! kupuję ananasa i zrobię! :)
OdpowiedzUsuńJa już pięć ananasów przerobiłam :)
Usuńod jakiegoś czasu zasmakowałam w ananasie, więc pewnie tez będę bić rekordy :D
UsuńJa się teraz zabrałam za suszenie bananów :)
Usuńpycha :)
Usuńuwielbiam je podjadać zamiast słodyczy :)
Usuńzrobiłam, własnie robię wpis na swoim blogu :)
Usuńzdjęcia robiłam niemal w biegu, bo ananas znikał w niewyjaśnionych okolicznościach ;)
Ja już prawie cały zużyłam do produkcji musli :) Nawet moi synowie, którzy wręcz nie znoszą ananasa zajadają je ze smakiem :)
UsuńZ pewnością spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak jak zrobisz :) Jestem ciekawa Twojej opinii :)
UsuńCzy można takiego ananasa suszyć w suszarce do owoców i warzyw, zamiast w piekarniku?.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można. Ja akurat suszarkę miałam zajętą więc skorzystałam z piekarnika :)
UsuńCzy ten ananas wyszedł wam miękki na zewnątrz? Bo mi tak
OdpowiedzUsuń