Moja pierwsza świąteczna propozycja to przepyszne ciasto nie wymagające pieczenia dedykowane wielbicielom szarlotki i sernika. Często jest tak, że chciałoby się zjeść w święta kawałek jednego i drugiego, ale dwie blachy ciasta to stanowczo za dużo. Bo przecież będzie jeszcze piernik i makowiec, a być może i tort. Jest na to proste rozwiązanie. Wystarczy połączyć te dwa ciasta w jedno. Do przygotowania mas wykorzystałam gotowe jabłka ze słoika (u mnie własnej produkcji) i mielony ser z wiaderka, a zamiast piec ciasto kupiłam gotowe herbatniki co znacznie skróciło czas przygotowania. W okresie świątecznym to naprawdę ma duże znaczenie.
Taki przepis na ciasto bez pieczenia zawsze dobrze jest mieć w zanadrzu na wypadek gdyby akurat zepsuł się nam piekarnik (niektóre sprzęty kuchenne potrafią czasem być złośliwe) lub nie było prądu, co u mnie czasem się zdarza. Nawet teraz gdy piszę ten post na sąsiedniej ulicy po obfitych opadach śniegu od dwóch dni nie ma prądu, a sąsiad właśnie przyszedł z pytaniem czy moglibyśmy mu go użyczyć bo temperatura w chacie spadła mu do 14 stopni. Chyba trzeba będzie zakupić jakiś agregat bo jak pomyślę o moich zapas w zamrażarkach to skóra mi cierpnie. A wracając do ciasta to robiłam je już dwukrotnie i za każdym razem znikało błyskawicznie.
ILOŚĆ PORCJI - 25
Delicja serowo-jabłkowa na herbatnikach - składniki
Delicja serowo-jabłkowa na herbatnikach - składniki
Masa jabłkowa:
- 2 słoiki po 0,8l jabłek na szarlotkę
- 2 galaretki cytrynowe
Masa serowa:
- 1kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 225g cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 6 łyżek mleka
- dodatkowo 3 opakowania po 200 g herbatników typu Petit-Beurre
Polewa:
- 100ml śmietanki 30%tł.
- 125 g czekolady mlecznej
- 20 g białej polewy czekoladowej
Delicja serowo-jabłkowa na herbatnikach - wykonanie
Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka przełożyć do rondla. Wsypać obie galaretki, postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do ich rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Masy można użyć dopiero gdy zacznie lekko tężeć, inaczej herbatniki za bardzo rozmiękną.
Przygotowanie masy serowej:
W dużym garnku utrzeć ser z cukrem pudrem i jajkami. Postawić garnek na gazie i podgrzewać do zagotowania.
Rozmieszać proszek budyniowy z mlekiem. Wlać do gotującej się masy cały czas mieszając. Podgrzewać do ponownego zagotowania. Odstawić do przestudzenia, mieszając od czasu do czasu by na powierzchni nie utworzył się kożuch.
Masę serową najlepiej przygotować wówczas gdy masa jabłkowa będzie już lekko tężeć.
Złożenie:
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami poszczególne składniki w następującej kolejności: herbatniki, masa jabłkowa, herbatniki, masa serowa, herbatniki. Czynność powtórzyć. W sumie powinno być pięć warstw herbatników i po dwie warstwy jabłek i sera.
Podgrzać śmietankę do temperatury około 85⁰C. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę rozprowadzić na herbatnikach.
Roztopić polewę z białej czekolady. Przelać do worka cukierniczego z odciętą końcówką. Wycisnąć paski wzdłuż krótszego boku w odstępach około 2 cm. Patyczkiem do szaszłyków przeciągnąć po liniach raz w jedną, raz w drugą stronę.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na całą noc aby dobrze stężało.
> Ciasto toffi na krakersach
> Przekładaniec truskawkowy z grysikiem
> Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek
> Przekładaniec z kaszy manny i malin
Delicja serowo-jabłkowa na herbatnikach - podobne przepisy
> Ciasto toffi na krakersach
> Przekładaniec truskawkowy z grysikiem
> Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek
> Przekładaniec z kaszy manny i malin
Smacznego :)
Aronia
Idealne połączenie jak dla mojego męża.
OdpowiedzUsuńMój też był nim zachwycony, widać lubią podobne smaki :)
UsuńMojemu mężowi tez bardzo smakował
UsuńCudnie wygląda i pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dziękuję, rodzince smakowało :)
UsuńFajne ciasto, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam, u mnie już domagają się kolejnej porcji :)
UsuńPiękna w przekroju :)
OdpowiedzUsuńDodam nieskromnie, że i wielce smakowita. Podobno bo sama nie jadłam :)
UsuńA czy ser wystudzic przed wyłożeniem na herbatniki?
OdpowiedzUsuńPrzestudzić tylko trochę, bo zimną masę będzie trudno rozsmarować na herbatnikach.
UsuńCiasto pycha ale troszkę go zmodyfikowłam dałam ser o smaku pomarańczowym galaretki również dałam pomarańczowe wierzch polalam czekoladą i posypalam skórką z pomarańczy. Idealne na swieta wszystkim smakowało.
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam jego obłędny smak. Połączenie jabłek i pomarańczy to jedno z moich ulubionych.
UsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuńProszę powiedzcie mi, ser się nie rozjeżdża?
OdpowiedzUsuń