Rolada piernikowa




To będzie doskonała rolada na wieczerzę wigilijną dla tych co nie mieli czasu bawić się w pieczenie pierniczków lub piernika. Robi się ją naprawdę szybko. Ciasto ma dość intensywny aromat piernikowy, który świetnie się komponuje z kwaskowatą marmoladą dyniowo-jabłkową i maślanym kremem orzechowym. U mnie w rodzinie od lat na wigilii króluje Bûche de Noël z pomarańczowymi nutami. Pomyślałam, że może czas to zmienić. Upiekłam więc tę roladę piernikową w celach degustacyjnych i teraz większość rodziny jest rozdarta pomiędzy tamtą a tą. Jak znam życie skończy się na tym, że będę musiała upiec obie.


Rolada piernikowa
Składniki:

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 100g płynnego miodu
  • 50g drobnego cukru trzcinowego
  • 50g cukru pudru
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki gorącej wody

Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z miodem, cukrem trzcinowym i dwoma łyżkami gorącej wody na puszystą białą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Przesiać do masy żółtkowej. Delikatnie wymieszać na wolnych obrotach.
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać w dwóch porcjach do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią przygotowaną masę. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160⁰C na 15 minut.
Upieczone ciasto pozostawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie posypać delikatnie po wierzchu cukrem pudrem i przykryć ściereczką.  Przełożyć na deskę tak aby papier znalazł się u góry. Delikatnie go zdjąć i przykryć ciasto drugą ściereczką. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Krem orzechowy:
  • 100g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • 150g masła
  • 6og cukru pudru

W małym rondelku zagotować śmietankę i zalać nią zmielone orzechy. Odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po łyżeczce wystudzone orzechy włoskie.

Dodatkowo:
  • mały słoiczek marmolady jabłkowo-dyniowej (niskosłodzonej)
  • cukier puder do posypania

Ciasto piernikowe posmarować najpierw cienką warstwą marmolady jabłkowo-dyniowej, a następnie maślanym kremem orzechowym. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Posypać po wierzchu cukrem pudrem. Wstawiłam do lodówki aby masa stężała. Trzymać tam do czasu podania.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

2 komentarze:

  1. Ciekawie musi smakować ta rolada :) Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem na diecie bezglutenowej więc nie jadłam, ale rodzina dała 10/10 :)

      Usuń