Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Mama bardzo często piekła je na niedzielę. Duże okrągłe (pieczone jeszcze w prodiżu) suto posypane cukrem pudrem. Zajadaliśmy je popijając świeżym mlekiem prosto od krówki naszej sąsiadki. Pani „Łyżka” (tak nazywała ją moja młodsza siostra gdy jeszcze nie potrafiła wymówić poprawnie jej nazwiska) miała obok swojego domu kawałek łąki na, której pozwalała nam się bawić. Nigdy jej nie kosiła aby krówka miała co jeść. Rosło tam mnóstwo różnych ziół i kwiatów. Często leżąc na trawie i zajadając mamine ciasto obserwowaliśmy uwijające się pracowicie pszczółki przy dźwiękach cykad. Dziś takich miejsc przyjaznych pszczołom jest coraz mniej. A przecież to właśnie one zapylają jedną trzecią roślin, z których mamy pożywienie. Zadbajmy o nie i stwórzmy miejsca im przyjazne tak jak to od blisko siedmiu już lat czyni marka Olej kujawski w ramach akcji społeczno–edukacyjnej „Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom”. Posadźcie na balkonie lub w ogródku rośliny dające pokarm pszczołom i nie używajcie żadnych chemicznych środków do ich pielęgnacji. To tak nie wiele za to wszystko co one dla nas robią.
Maminy przepis już dawno gdzieś zaginął w czasie różnych przeprowadzek. Stworzyłam więc własny, nieco inny bo z dodatkiem kawy i oleju Kujawski 3 ziarna. Zamiast cukru pudru jest lukier kawowy z dodatkiem likieru migdałowego. Przyjemnie będzie go zajadać na balkonie w towarzystwie aromatycznej kawy i upojnego zapachu kwiatów.
Przepis powstał w ramach współpracy z producentem Oleju kujawskiego na potrzeby akcji społeczno-edukacyjnej "Z kujawskim pomagamy Pszczołom" i zawiera lokowanie produktu.
Kawowe ciasto marmurkowe - składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 200g cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
- 180g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- ziarenka kawy do dekoracji
Lukier
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka likieru migdałowego
- 1 łyżka wody
Kawowe ciasto marmurkowe - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem do białości. Wlać mleko i olej. Ucierać jeszcze około 2 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy żółtkowej. Ucierać do połączenia składników.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać w trzech porcjach do masy mieszając delikatnie szpatułką po każdym dodaniu. Przełożyć 1/3 ciasta do miseczki. Dodać kakao i kawę. Delikatnie wymieszać. Do pozostałego ciasta (jasnego) dodać dwie łyżki mąki i również wymieszać.
Pieczenie:
Pieczenie:
Podłużną formę do keksu o wymiarach 11x30cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wlać najpierw jasne ciasto, a następnie na środek ciasto kakaowe. Delikatnie zamieszać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160⁰C. Piec 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto już się upiekło.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć na kratę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Lukrowanie:
Utrzeć cukier puder z likierem
migdałowym i wodą. Powinien mieć gładką lejącą konsystencję. Polać wierzch
ciasta. Posypać ziarenkami kawy i pozostawić do zastygnięcia.
Kawowe ciasto marmurkowe - podobne przepisy
> Murzynek
Smacznego :)
Aronia
Boskie ciacho! Uwielbiam smak kawy w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńJa też. Z zadrością patrzyłam jak rodzina je pałaszowała :)
UsuńPrzepiękne zdjęcia! A przepis jest baardzo pyszny. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Dziękuję :)
UsuńCudowne ciasto, te najprostsze zawsze są najlepsze!!! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, u mnie tez rodzina zdecydowanie woli takie proste :)
Usuń