Migdałowe muffinki z czerwoną porzeczką



Migdałowe muffinki z czerwoną porzeczką








         
       Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego smaczne i wilgotne muffinki z kwaśnym akcentem w środku  w postaci owoców czerwonej porzeczki, która w tym roku zakwitła bardzo wcześnie i wyjątkowo obficie. Bałam się, że nic  z tego nie będzie bo akurat przyszły lekkie przymrozki ale dzielne pszczółki dały radę. Wszystkie kwiatki zostały zapylone i teraz krzew aż ugina się pod ciężarem owoców. Mąż musiał nawet go podeprzeć bo baliśmy się, że się złamie.
Ciasto na muffinki przygotowałam na oleju rzepakowym z dodatkiem  maślanki i zmielonych migdałów. To właśnie dzięki tym dodatkom jest takie wilgotne i smaczne. Muffinki można zabrać ze sobą na letnią wycieczkę lub piknik.

Przepis powstał w ramach współpracy z Redakcją Foodera oraz serwisu zPierwszegoTloczenia.pl. i zawiera lokowanie produktu. Jest częścią akcji społeczno–edukacyjnej „Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom” organizowanej przez markę Olej kujawski.


Migdałowe muffinki z czerwoną porzeczką

ILOŚĆ - 12 SZTUK

Migdałowe muffinki z czerwoną porzeczką - składniki

  • 60g zmielonych migdałów bez skórki
  • 160g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 90ml oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 150g maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 120g owoców czerwonej porzeczki

Dodatkowo
  • cukier puder do posypania
  • gałązki czerwonej porzeczki do dekoracji


Migdałowe muffinki z czerwoną porzeczką - wykonanie

Do miski wsypać mąkę, zmielone migdały, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski wlać maślankę i olej. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy. Roztrzepać trzepaczką rózgową. Połączyć zawartość obu misek. Mieszać tylko do połączenia składników.
Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec do suchego patyczka. U mnie to było 25 minut. Upieczone muffinki wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.
Zimne posypać cukrem pudrem i udekorować gałązkami czerwonej porzeczki.

COMMENTS

8 komentarze:

  1. Już wyobrażam sobie ich smak! Wyglądają tak delikatnie i cudownie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nic na ten temat nie mogę powiedzieć. Nie zjadłam nawet okruszka, ale piekłam je już chyba ze trzy razy więc chyba były dobre :)

      Usuń
  2. Cudowne babeczki! Wyglądają tak delikatnie i lekko. Z chęcią spakowałabym je do pudełka i zabrała ze sobą do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne!
    Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam więc do upiecznia. Porzeczek teraz pełno na krzaczkach :)

      Usuń
  4. Za smakiem migdałów jakoś może nie szaleję, ale w połączeniu z porzeczką- myślę, że strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Ja akurat lubię to połączenie, a właściwie lubiłam bo teraz ciast nie jadam :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ