Ogórki kanapkowe



Ogórki kanapkowe


Ogórki kanapkowe.
Ubiony dodatek do pasztetu lub domowej wędliny.
Od dwóch lat obowiązkowa pozycją na corocznej liście przetworów.
W łagodnej niezbyt słodkiej zalewie octowej z dodatkiem kurkumy.
W formie plasterków od razu gotowych do użycia.
Kto jeszcze nie próbował niech dłużej nie zwleka....


Ogórki kanapkowe


Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe - składniki

  • 3kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziarna czarnego pieprzu
  • ziarna gorczycy

Ogórki kanapkowe - wykonanie

Ogórki umyć i pokroić w plastry o grubości około 2mm. Ułożyć ciasno w czystych, wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wsypać po szczypcie ziaren gorczycy, 3-4 kulki ziela angielskiego i 5-6 kulek czarnego pieprzu.
W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i kurkumą. Gorącą zalewą zalać ogórki. Brzegi słoików wytrzeć do czysta i mocno zakręcić.
Dno garnka wyłożyć ściereczką. Wstawić słoiki i wlać tyle gorącej wody z czajnika aby sięgała do ¾ wysokości słoików. Pasteryzować 7 minut od momentu zagotowania (powinny stracić zielony kolor skórki). Wyjąć, ustawić na ręczniku i przykryć drugim ręcznikiem. Po całkowitym wystudzeniu wynieść do piwnicy.

Ogórki kanapkowe - podobne wpisy:

Ogórki z chili
Ogórki kiszone
Ogórki małosolne
Ogórki w zalewie musztardowej
Korniszony


Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

8 komentarze:

  1. Ooo fajne:-) Córka będzie od października "słoikiem" to jej na studia takie ogóreczki zrobię😀

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie cudne zdjęcia aż zapiera dech! ogórki zdecydowanie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam, jak moja mama robiła takie ogóreczki... Przepyszne! Idealnie nadają się na biwak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię je dopiero drugi raz ale to zdecydowanie moje ulubione :)

      Usuń
  4. Robiłam takie, ale z curry, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ