Malinowy tort makowo-ryżowy (bez glutenu i laktozy)



Bezglutenowy tort malinowy makowo-ryżowy



              Czy można upiec smaczny tort bez glutenu i nabiału? Otóż można. Jak człowiek jest zdesperowany to wszędzie poszukuje nowych możliwości. Próbuje te od lat powszechnie stosowane składniki zastąpić czymś nowym, czymś co mogę jeść bez żadnych problemów.  A wierzcie mi w moim przypadku jest to naprawdę bardzo trudne. Bo jak tu upiec ciasto gdy nie można jeść mleka i jego przetworów, jajek, czekolady, kakao, glutenu, orzechów i bardzo wielu nasion i owoców, że o warzywach nie wspomnę. Dlatego od prawie roku ze słodyczy zajadam jedynie marmoladki jabłkowe i kruche ciasteczka  bezglutenowe. Naszła mnie jednak ogromna ochota na kawałek tortu. No i zrobiłam. Może nie do końca spełniał on wszystkie moje wymagania. Nie obyło się bez jajek i czekolady ale łudzę się nadzieją, że taka mała ilość mi nie zaszkodzi….


Bezglutenowy tort malinowy makowo-ryżowy

Bezglutenowy tort malinowy makowo-ryżowy

ILOŚĆ PORCJI -10

Malinowy tort makowo-ryżowy 
(bez glutenu i laktozy) - składniki

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • 90g suchego mielonego maku
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 20g mąki ryżowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Poncz:
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki brandy

Przełożenie:
  • 100g czekolady deserowej
  • 60ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki marmolady malinowej

Malinowa pianka ryżowa
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 400ml mleka kokosowego
  • 100g mrożonego musu malinowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • Maliny i wiórki czekoladowe do dekoracji

Malinowy tort makowo-ryżowy 
(bez glutenu i laktozy) - wykonanie

Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać w trzech porcjach do ubitych z cukrem jajek. Za każdym razem delikatnie wymieszać masę szpatułką. Na końcu wlać olej rzepakowy i ponownie wymieszać.

Pieczenie:
Ciasto podzielić na pół. Przelać do dwóch tortownic o średnicy 18cm wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 25 minut. Wystudzić.

Przygotowanie ponczu:
Zagotować wodę z cukrem. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu 5 minut. Wystudzić. Do zimnego syropu dodać spirytus i koniak. Wymieszać. Gotowym ponczem nasączyć oba blaty (bezpośrednio przed nałożeniem masy).

Przełożenie:
Mleko kokosowe podgrzać w małym rondelku razem z kawą do temperatury około 70°C. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Wokół jednego blatu zapiąć wysoką obręcz do tortów. Rozsmarować na nim czekoladę i przykryć drugim blatem. Wierzch drugiego blatu posmarować marmoladą malinową.

Przygotowanie malinowej pianki ryżowej:
Żelatynę  zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do jej rozpuszczenia. Ugotowany ryż, mleko kokosowe, mus malinowy i cukier puder zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę i krótko miksować na najniższych obrotach. Gotową masę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki aby masa zastygła. Przed podaniem udekorować malinami i wiórkami czekoladowymi. 

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

12 komentarze:

  1. Jak zrobić mrożony mus malinowy? Wystarczy zmiksować maliny i wrzucić do zamrażarki, czy robicie coś dodatkowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię w ten sposób: umyte maliny miksuję i przecieram przez sito aby pozbyć się pestek. Wkładam do pojemników o pojemności około 200ml i zamrażam. Jeśli chcesz zamrozić w większym pojemniku i potem odbierać po trochu to musisz to zamrozić w taki sposób jak lody. Czyli powiedzmy co pół godziny wyjąć pojemnik z zamrażarki i wymieszać zawartość trzepaczką rózgową.

      Usuń
  2. Czy mak do ciasta ma być mielony ugotowany czy suchy bez gotowania?

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ