Czy możecie wyobrazić sobie Święta
Bożego Narodzenia bez pierniczków i ciasteczek? Ja nie potrafię. Co roku na początku
grudnia zabieram się do pracy i zaczynam wielkie pieczenie. Stało się to już moją
tradycją, która zrodziła się wiele lat temu gdy chłopcy byli jeszcze mali i
przetrwała do dziś z tym, że dawniej brali w tym czynny udział, a teraz zajmują
się głównie ich konsumowaniem. Zawsze jednak niecierpliwie czekają na to
wydarzenie i co rusz wpadają do kuchni by sprawdzić co nowego piekę i przy
okazji „podkraść” co nieco. Jeden syn uwielbia markizy kawowe, drugi gwiazdki kakaowe z kolorowa posypką. Mąż jest miłośnikiem rogalików orzechowych, dla
mamy zaś obowiązkowo muszą być pierniczki w czekoladzie. Każdy ma swoje
ulubione smaki i kształty, a że rodzinę mam liczną to ilość wypiekanych
ciasteczek jest bliska tysiąca sztuk. Uwielbiam je piec i dzielić sie nimi z innymi. Pakuję później to wszystko w blaszane pudełka lub
torebki celofanowe i dołączam do prezentów gwiazdkowych. Staram się też aby co
roku pojawiły się jakieś nowe ciasteczka….
Miałam na nie kilka pomysłów. Najchętniej
upiekłabym wszystkie ale to okazało się niemożliwe bo w tym roku musiałam dodatkowo
upiec jeszcze jakieś ciasteczka dla
siebie. Ostatecznie zdecydowałam się na dwukolorowe gwiazdki kakaowo-waniliowe
z gianduią. Nie zdążyłam opublikować tego przepisu przed świętami więc czynię
to teraz. Może przydadzą się w przyszłym roku….
Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią - składniki
Gwiazdki kakaowe:
- 175g mąki
- 150g masła
- 70g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kakao
Gwiazdki waniliowe:
- 180g mąki
- 150g miękkiego masła
- 70g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
Nadzienie:
- 150g czekolady gianduia
- 4 łyżki śmietanki kremowej
Dekoracja:
- 20g mlecznej czekolady
Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią - wykonanie
Gwiazdki kakaowe:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać wszystko nożem do konsystencji kruszonki. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ja zostawiam na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Ciasto podzielić na trzy części. Pracować tylko na jednej części, a pozostałe trzymać w lodówce. Rozwałkować ciasto na grubość około 2mm. Wykrawać ciasteczka foremką w kształcie gwiazdki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut.
Gwiazdki waniliowe:
Upiec w taki sam sposób jak gwiazdki kakaowe.
Nadzienie:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką. Przestudzoną masę czekoladową nakładać na gwiazdki kakaowe i przykrywać gwiazdkami waniliowymi. Odkładać na kratę kuchenną by masa zastygla.
Dekoracja:Gwiazdki waniliowe:
Upiec w taki sam sposób jak gwiazdki kakaowe.
Nadzienie:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką. Przestudzoną masę czekoladową nakładać na gwiazdki kakaowe i przykrywać gwiazdkami waniliowymi. Odkładać na kratę kuchenną by masa zastygla.
Roztopić w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić ciasteczka.
Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią - podobne przepisy:
> Kruche ciasteczka nadziewane gianduią
> Ciasteczka Linzer
> Kakaowe markizy orzechowe
> Kakaowe markizy z nadzieniem pomarańczowym
> Melting momemts czyli bardzo kruche ciasteczka cytrynowe
> Bacetti golosi włoskie ciasteczka łakomczuchów
> Markizy migdałowe
> Ciasteczka porzeczkowe
> Markizy kawowe
Smacznego :)
Aronia
Wyglądają przepięknie i sądząc po składnikach- musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie wyglądają Twoje ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOj zjadłabym...😁
OdpowiedzUsuńNo niestety nie została ani jedna :)
UsuńAle cuda, musiały być przepyszne! Zapisuję przepis!! :)
OdpowiedzUsuńSzybko zniknęły więc chyba tak :)
Usuń