Niebo od rana zasnute jest
szarymi chmurami.
Pomimo tego, że słupek rtęci mocno poszybował w górę
pogodzie bliżej do tej jesiennej niż wiosennej.
Po śniegu nie ma już nawet śladu i bardzo dobrze bo wcale za nim nie tęsknię.
Nie mogę się już doczekać ciepłych promieni słonecznych
i pierwszych oznak budzącej się do życia przyrody.
Spoglądam przez szybę do ogrodu
ale niczego nowego nie dostrzegam.
Wszystko jeszcze trwa w uśpieniu.
Mam nieodpartą chęć wskoczyć z powrotem pod ciepłą kołderkę
ale moja obowiązkowa natura nie pozwala mi na to.
Jakiś wewnętrzny głos szepcze mi do ucha „Pora wstawać”.
Patrzę w okno i udaję, że go nie słyszę.
Próbuję myśleć o czymś innym, ale on nie przestaje.
Jest coraz bardziej natrętny.
Spoglądam ukradkiem na łóżko, ale szybko odwracam wzrok. Jakbym robiła coś złego...
Pomimo tego, że słupek rtęci mocno poszybował w górę
pogodzie bliżej do tej jesiennej niż wiosennej.
Po śniegu nie ma już nawet śladu i bardzo dobrze bo wcale za nim nie tęsknię.
Nie mogę się już doczekać ciepłych promieni słonecznych
i pierwszych oznak budzącej się do życia przyrody.
Spoglądam przez szybę do ogrodu
ale niczego nowego nie dostrzegam.
Wszystko jeszcze trwa w uśpieniu.
Mam nieodpartą chęć wskoczyć z powrotem pod ciepłą kołderkę
ale moja obowiązkowa natura nie pozwala mi na to.
Jakiś wewnętrzny głos szepcze mi do ucha „Pora wstawać”.
Patrzę w okno i udaję, że go nie słyszę.
Próbuję myśleć o czymś innym, ale on nie przestaje.
Jest coraz bardziej natrętny.
Spoglądam ukradkiem na łóżko, ale szybko odwracam wzrok. Jakbym robiła coś złego...
ILOŚĆ PORCJI - 3
Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami - składniki
Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami - składniki
- 2,5 szklanki mleka kokosowego
- 3/4 szklanki ryżu arborio
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 słoiczek frużeliny wiśniowej
- garść pistacji
Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami - wykonanie
Do rondelka z grubym dnem wlać mleko kokosowe. Dodać ekstrakt waniliowy i cukier. Zagotować. Wsypać ryż, energicznie mieszając żeby się nie posklejał, i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypalił. Przełożyć do miseczek. Podawać z frużeliną wiśniową i posiekanymi pistacjami.
Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami - podobne przepisy
> Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką
Smacznego :)
Aronia
Uwielbiam puddingi ryżowe ! A ten przepis na pewno niedługo wykonam :)
OdpowiedzUsuńJa dopiero niedawno się z nimi polubiłam:)
Usuń