Deser jogurtowy z bakaliami i smoothie





Nie wiem co zawierają zazwyczaj Wasze kosze piknikowe. W moim obowiązkowo musi być coś słodkiego. W upalne dni są to zazwyczaj owoce i domowe ciasteczka owsiane. Kiedy jednak temperatura  trochę zelżeje można pokusić się o przygotowanie zdrowego deseru.
Ja do swojej dzisiejszej propozycji wykorzystałam świeże soki Marwit typu smoothie, jogurt naturalny, syrop klonowy, bakalie i płatki owsiane. To świetna alternatywa dla wysokokalorycznych batonów, które dość często zabieramy dla swoich pociech. Z doświadczenia wiem, że dzieci uwielbiają takie kolorowe desery. Na rożnych kiermaszach i festynach rozchodzą się jak przysłowiowe świeże bułeczki. Jego przygotowanie naprawdę nie zajmuje dużo czasu. A ma zdecydowanie mniej kalorii i w pełni zachowuje wszystkie witaminy. Można go także zabrać ze sobą do pracy lub dać dziecku do szkoły.


Deser jogurtowy z bakaliami i smoothie 

Składniki na dwie porcje:
  • 250g jogurtu greckiego
  • 1 butelka Smoothie Owocudo Greeny 
  • 1 butelka Smoothie Owocudo Sunny 
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 60g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały)
  • 3 łyżki żytnich płatków zbożowych
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Dodatkowo dwa zamykane plastikowe pojemniki do celów spożywczych

Jedną łyżeczkę żelatyny zalać 1 łyżką zimnej wody i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać ze smoothie owocudo Greeny i rozlać do pojemników. Wstawić do lodówki aby sok zastygł.

Posiekać drobno 50g bakalii. Dodać do jogurtu razem z syropem klonowym i rozpuszczoną w łyżce wody łyżeczką żelatyny. Dokładnie wymieszać. Przelać do pojemników na zastygniętą zieloną warstwę. Wstawić do lodówki.

Przygotować wierzchnią  warstwę wykorzystując drugie smoothie owocudo Sanny i pozostałą żelatynę. Przelać do pojemników i ponownie wstawić do lodówki.

Bezpośrednio przed zapakowaniem deseru do koszyka posypać go po wierzchu płatkami zbożowymi i resztą bakalii. Zamknąć pojemniki. Dla pewności możemy założyć gumkę lub przewiązać ozdobną tasiemką.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

10 komentarze:

  1. Na ile trzeba wstawic deser do lodówki zeby dobrze stężał? Żelatynę dodajesz gorącą czy wpierw studzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żelatynę podgrzewam tylko do rozpuszczenia czyli około 45 stopni C. Wlewam do zimnego soku prosto z lodówki.
      Po wylaniu każdej warstwy wstawiam na około pół godziny lodówki. Po zastygnięciu ostatniej warstwy jest gotowy :)

      Usuń
  2. gdzie można kupić takie pojemniczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja swoje kupiłam tu http://bagstar.pl/pojemnik-prostokatny-zamykany-z-wieczkiem-375-ml-pp-cena-za-opakowanie-50szt.html

      Usuń