Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką



Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką




    
Tegoroczne lato nieustannie mnie zachwyca.
Czuję jego obecność  bardziej niż kiedykolwiek przedtem.
Wdycham  zapach, ciężki i duszny niczym perfumy. 
Szukam cienia w szczycie domu.
Podziwiam pnącą się po drewnianej pergoli winorośl i  wyrośnięte ponad miarę słoneczniki.
Ścinam astry do wazonów i zbieram ostatnie owoce z krzewów.
Popijam miętową lemoniadę i złoszczę się na brzozy sypiące milionami nasion, które wpadają do mojej szklanki...

Słodki zapach dojrzałych owoców wypełnia moją kuchnię.
Obok koszy pełnych soczystych jabłek i słodkich mirabelek stawiam słoiki z domową marmoladą. Zanim zabiorę się za kolejną porcję piekę szybkie ciasto z borówkami....


Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką


Ciasta na oleju

Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką - przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki borówek amerykańskich

Borówki opłukać na sicie pod bieżącą wodą i zostawić do odcieknięcia.

Utrzeć jajka z cukrem do białości. Wlać olej i ekstrakt waniliowy i jeszcze przez chwilę ucierać. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucierać do połączenia składników. Wylać ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy. Na wierzchu rozłożyć odsączone borówki.


Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 75g masła klarowanego
  • 50g cukru

Roztopić masło. Wymieszać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać roztopione masło i mieszać, aż powstanie  kruszonka. Posypać nią owoce rozłożone na cieście.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Piec 45minut. Wyjąc upieczone ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem można posypać  cukrem pudrem. 

Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką - podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ