Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką



Ciasta na oleju




    
    Tegoroczne lato nieustannie mnie zachwyca. Czuję jego obecność  bardziej niż kiedykolwiek przedtem. Wdycham  zapach, ciężki i duszny niczym perfumy.  Szukam cienia w szczycie domu. Podziwiam pnącą się po drewnianej pergoli winorośl i  wyrośnięte ponad miarę słoneczniki. Ścinam astry do wazonów i zbieram ostatnie owoce z krzewów. Popijam miętową lemoniadę i złoszczę się na brzozy sypiące milionami nasion, które wpadają do mojej szklanki...

Słodki zapach dojrzałych owoców wypełnia moją kuchnię. Obok koszy pełnych soczystych jabłek i słodkich mirabelek stawiam słoiki z domową marmoladą. Zanim zabiorę się za kolejną porcję piekę szybkie ciasto z borówkami....


Ciasta na oleju


Ciasta na oleju

Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką - przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki borówek amerykańskich

Borówki opłukać na sicie pod bieżącą wodą i zostawić do odcieknięcia.

Utrzeć jajka z cukrem do białości. Wlać olej i ekstrakt waniliowy i jeszcze przez chwilę ucierać. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucierać do połączenia składników. Wylać ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy. Na wierzchu rozłożyć odsączone borówki.


Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 75g masła klarowanego
  • 50g cukru

Roztopić masło. Wymieszać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać roztopione masło i mieszać, aż powstanie  kruszonka. Posypać nią owoce rozłożone na cieście.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Piec 45minut. Wyjąc upieczone ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem można posypać  cukrem pudrem. 

Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką - podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz