Tegoroczne lato nieustannie mnie zachwyca.
Czuję jego obecność bardziej niż kiedykolwiek przedtem.
Wdycham zapach, ciężki i duszny niczym perfumy.
Szukam cienia w szczycie domu.
Podziwiam pnącą się po drewnianej pergoli winorośl i wyrośnięte ponad miarę słoneczniki.
Ścinam astry do wazonów i zbieram ostatnie owoce z krzewów.
Popijam miętową lemoniadę i złoszczę się na brzozy sypiące milionami nasion, które wpadają do mojej szklanki...
Słodki zapach dojrzałych owoców wypełnia moją kuchnię.
Obok koszy pełnych soczystych jabłek i słodkich mirabelek stawiam słoiki z domową marmoladą. Zanim zabiorę się za kolejną porcję piekę szybkie ciasto z borówkami....
ILOŚĆ PORCJI - 16-18
Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką - składniki
Ciasto:
- 4 jajka
- 200g cukru
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki borówek amerykańskich
Kruszonka:
- 100g mąki
- 75g masła klarowanego
- 50g cukru
Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Borówki opłukać na sicie pod bieżącą wodą i zostawić do odcieknięcia.
Utrzeć jajka z cukrem do białości. Wlać olej i ekstrakt waniliowy i jeszcze przez chwilę ucierać. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucierać do połączenia składników. Wylać ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 26cm. Na wierzchu rozłożyć odsączone borówki.
Przygotowanie kruszonki:
Roztopić masło. Wymieszać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać roztopione masło i mieszać, aż powstanie kruszonka. Posypać nią owoce rozłożone na cieście.
Pieczenie:
Pieczenie:
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Piec 45minut (grzanie góra-dół). Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką - podobne przepisy
Aronia
Pyszne proste szybkie...
OdpowiedzUsuńDziękuję...
Dla tego ciasta posadziłam kilka krzaczków borówek na działce :)
OdpowiedzUsuńJa maliny posadziłam i to był strzał w 10... bo Pani ciasto z malinami wychodzi przepyszne.
UsuńPozdrawiam ❤
Ps: Bardzo dziękuję za tak prosty i jakże pyszny przepis 😍
Ciasto super!!! Super łatwe i szybkie. Tylko jeden minus - za szybko znika z talerza. Maz nie potrafil się powstrzymać. Dziękuję za fantastyczny przepis
OdpowiedzUsuńA ja dziekuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się bardzo, że smakowało. Też będę jutro piekła :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto tylko nie wiem dlaczego chwilkę przed wyciągnięciem z piekarnika środek opadł. Piekarnika nie otwierałam przez cały czas pieczenia.
Usuńpięknie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJuż wiem co upiekę na weekend dla gości��
OdpowiedzUsuńUdanych wypieków :)
UsuńRewelacyjny przepis i ciasto wyszło pysznie.
OdpowiedzUsuńTo gratuluję bo to nie tylko zasługa przepisu. Wykonanie też jest bardzo ważne :)
UsuńRewelacyjny przepis i ciasto wyszło pysznie. Chcialam zrobić szybkie ciasto z borówkami i ten przepis naprawdę jest strzałem w dziesiątkę. Na pewno jeszcze nie razgo upiekę.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńJakiej wielkości jest zalecana forma do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńTak jak jest podane w przepisie tortownica 26cm :)
UsuńTe 175 stopni to termoobieg czy góra -dół? Dziś zamierzam piec, wygląda wspaniale😍
OdpowiedzUsuńGóra-dół bez termoobiegu :)
UsuńTe 175 stopni to termoobieg czy góra- dół? Ciasto wygląda wspaniale, zamierzam dziś upiec 😋
OdpowiedzUsuńGóra i dół :)
UsuńTermoobieg czy góra/dół?
OdpowiedzUsuńProszę o szybką odpowiedź
OdpowiedzUsuńGóra, dół bez termoobiegu :)
UsuńPyszne, dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, żeciasto się udało i smakowało :)
UsuńPyszne, delikatne,Ale tylko z borówka, śliwka za ciężka i ciasto nie jest już tak delikatne
OdpowiedzUsuńDziękuję za podzielenie się opinią. Na pewno przyda się innym czytelnikowm :)
UsuńSuuuper właśnie w piekarniku siedzi nie mogę się doczekać
OdpowiedzUsuńA u mnie właśnie zjedzony ostatni kawałek :)
UsuńSuper przepis! Piekę na działce w elektrycznym starym piekarniku! Już zaczyna pachnieć
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę! Przepis super, już zaczyna pachnieć! A sceneria to mały drewniany domek na dzialce i stary elektryczny piekarnik! Mąż zaraz wróci z ogrodu! Mam nadzieję, że zostanie trochę dla wnuków!
OdpowiedzUsuńU mnie to było najczęściej pieczone ciasto tego lata. Sceneria znajoma tylko ja jeszcze tam nie byłam w tym roku. Ciągle brak czasu :)
UsuńIle cukru waniliowego do kruszonki? :)
OdpowiedzUsuńWg uznania. Zależy też jaki to cukier. Ja robię taki sama i daję go zazwyczaj jedną łyżeczkę :)
UsuńCałe jajka czy tylko żółtka?
OdpowiedzUsuńCałe jajka tak jak w przepisie :)
UsuńCzy kruszonka po przygotowaniu ma być płynna? Taka mi wyszła, polałam nią ciasto i wstawiłam do piekarnika. Proszę o szybką odpowiedź, czy dobrze zrobiłam?
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie. Powinny się utworzyć grudki po wymieszaniu masła z cukrem i mąką.
UsuńCzy borówki mogą być mrożone??
OdpowiedzUsuńJa zawsze robiłam ze świeżymi. Obawiam się, że ciasto może wyjść zakalcowate.
UsuńUcieramy całe jajka czy tylko zółtka? Za nic nie robią się białe całe jajka...
OdpowiedzUsuńCałe jajka. Termin "do białości" jest terminem umownym. Nie oznacza to koloru śnieżnobiałego ale jasnokremowy.
UsuńCzy można dać masło 82% do kruszonki?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że można :)
UsuńTo moje pierwsze samodzielne ciasto. Wszyscy zajadali się, aż im się uszy trzęsły i gratulowali mi. Bardzo dziękuję za ten przepis :D
OdpowiedzUsuńW takim razie ja również gratuluję udanego wypieku i polecam się z innymi przepisami:)
UsuńCiasto powinno wyjść gęste?
OdpowiedzUsuńNo to pieczemy!
OdpowiedzUsuńBardzo proste teraz jest w piekarniku naprawdę najszybszy sposób na ciasto jeszcze go pewnie zrobię nie raz.����
OdpowiedzUsuńjaki ojej?
OdpowiedzUsuńJaki olej?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast oleju można dodać oliwę z oliwek
OdpowiedzUsuńSiedzi w piekarniku 😍 Mam nadzieję że wyjdzie pyszne 😁
OdpowiedzUsuńSzybciutkie i pyszniutkie 😃. Ciekawe czy można je upiec z malinkami lub wisienkami.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz jestem na pani stronie, przepis łatwy, odrazu próbuje,ekstrakt waniliowy zamieniłam na skórkę z cytryny i już ciasto w piekarniku. Mam nadzieję że wyjdzie,bo pachnie na całego 😋 👍
OdpowiedzUsuńWyszło puszyste, smaczne ze wspaniałą chrupiącą kruszonką😋😋 mężowi też bardzo smakowało że robię go dzisiaj poraz kolejny 👌
UsuńTo cieszę się bardzo. Czekam na borówki z własnej uprawy i też będę piec :)
UsuńCzy ciasto powinno być tak gęste? 🙂 🙂
OdpowiedzUsuńWitam ciasto jest przepyszne i za szybko znika chcialam je zrobic w dużej formie i nie wiem jakich proporcji użyć proszę o pomoc
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne i szybko znika z talerza.
OdpowiedzUsuńCzy ciasto można upiec z jeżynami?
OdpowiedzUsuńCzy ciasto można upiec z malinami?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że tak chociaż sama nigdy nie piekłam z malinami. Na pewno muszą to być owoce świeże.
UsuńWitam, mam pytanie, co zrobiłam, źle, bo ciasto po upieczeniu w środku oprócz koloru fioletowego miało teraz kolor zielony???
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie jakich owoców Pani użyła. Świeżych czy mrożonych.?
UsuńDziękuję za przepis. ❤
OdpowiedzUsuńCiasto wychodzi za każdym razem.
Piekę z jagodami malinami i truskawkami.
Zawsze smakuje obłednie 👍👍👍
Pozdrawiam serdecznie.
Cieszę się ogromnie, że przepis się sprawdził. Też popróbuję z innymi owocami.
UsuńA mi opadł środek...
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto piekę ze świeżych owoców.
Jutro z rana zrobię z malinami i jagodami, a do tego kruszonka z lukrem arakowym.
Palce lizać. Polecam ten zestaw ❤
Pozdrawiam serdecznie 🥰🥰🤩
Jaka pojemność szklanki ?
OdpowiedzUsuń250 ml
UsuńSzklanka 200 ml czy 250ml ?
OdpowiedzUsuńSzklanka 200 ml czy 250 ml ?
OdpowiedzUsuńWarto czasem przejrzeć inne komentarze. W poprzednim jest podana pojemność 250ml
OdpowiedzUsuńCzy można poprosić o proporcje na dużą blachę?
OdpowiedzUsuńCzy można zrezygnować z ekstraktu waniliowego albo zastąpić go czymś innym?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można.
OdpowiedzUsuńRobiłam wszystko jak w przepisie, a masy było bardzo mało i ciasto nie wyrosło 😔
OdpowiedzUsuńWitam, robiłam wszystko jak w przepisie, a ciasta jest bardzo niskie, nie wyrosło, mimo iż piekłam na tortownicy o średnicy 23 cm 😔
OdpowiedzUsuńNo to jednak nie wszystko tak jak w przepisie. Mniejsza tortownica oznacz większy ciężar owoców na powierzchnię ciasta i być może dlatego nie wyrosło.
OdpowiedzUsuńKruszonka wychodzi plynna jezeli po rozpuszczeniu masla go nie wystudzisz tego nie podano w przepisie a to bardzo ważne
OdpowiedzUsuńJa zawsze wlewam zaraz po rozpuszczeniu i jest ok. No ale rozpuszczam na bardzo małym ogniu.
UsuńMoje ciasto wyszło bardzo gęste… ale już w piekarniku, zobaczymy efekt za 45minut ☺️
OdpowiedzUsuńSuper i pyszne ciasto :) zrobilam mężowi na szybko na służbę. Wszyscy chwalili :)
OdpowiedzUsuńRównież robiłam z gorącego masła i wyszła mi idealna. Może za mało mąki ?
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie w składnikach kruszonki brak cukru waniliowego ( w przygotowaniu jest ) czy 1 łyżeczka wystarczy czy należy dać więcej ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa bym dała pół łyżeczki.
OdpowiedzUsuńczy z mrożonymi jagodami też wyjdzie???
OdpowiedzUsuńPrzepis wyglada zachęcająco, ciasto w piekarniku ale obawiam się, ze nie wyjdzie. Ciasto z podanych proporcji wyszło bardzo gęste a kruszonka płynna.:(
OdpowiedzUsuńJa dodałam trochę więcej mąki do masła :)
OdpowiedzUsuńUwaga! :) Moje ciasto wyszło niepokojąco gęste, nie dodałam ostatecznie 1/4 szkl. mąki i dodałam więcej roztopionego masła i wyszło świetnie. Następnym razem dam zdecydowanie mniej cukry i więcej borówek, mieszając je z całym ciastem. Pyyycha!
OdpowiedzUsuń