Wegański budyń jagodowy



Domowy budyń jagodowy




         
       Choć weganką nie jestem to takie budynie przygotowuję dość często. Nie tylko dla siebie ale też dla całej rodziny. Powodów jest oczywiście kilka. Pierwszy i najważniejszy to ten, że troje z nas nie toleruje mleka krowiego. Poza tym mleko roślinne w przeciwieństwie do krowiego pozwala przygotować budyń na bazie świeżych lub mrożonych owoców i to jest drugi powód. Jajek, a konkretnie żółtek, nie daję by zachować ładny, intensywny kolor budyniu z owoców o innym zabarwieniu niż żółty. W tym przepisie wykorzystałam jeszcze całkiem spore zapasy mrożonych jagód, ale już niedługo będą świeże więc mam nadzieję, że przepis się wkrótce przyda.


Domowy budyń jagodowy

ILOŚĆ PORCJI - 4

Wegański budyń jagodowy - składniki

  • 500ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • 1 banan
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 4-5 łyżek jagód (u mnie mrożone)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Dekoracja
  • plasterki banana
  • jagody
  • listki melisy

Wegański budyń jagodowy - wykonanie

Odlać pół szklanki mleka. Dodać mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek.

Pozostałe mleko zmiksować z pokrojonym w plasterki bananem, sokiem cytrynowym i mrożonymi jagodami. Przelać przez sitko do rondla, wsypać cukier i zagotować. Kiedy mleko zacznie lekko bulgotać wlać cienkim strumieniem zawartość szklanki, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie zagotować. Przełożyć do pucharków lub szklaneczek.  Odstawić do wystudzenia.

Wystudzony budyń tuż przed podaniem udekorować plasterkami banana, jagodami i listkami melisy.

Wegański budyń jagodowy - podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Fotografia kulinarna to moja druga pasja. Ostatnio jej poswięcam więcej uwagi niż samemu gotowaniu. Cieszę się więc ogromnie, że zdjęcia się podobają :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ