Wegański budyń jagodowy



Domowy budyń jagodowy


Choć weganką nie jestem to takie budynie przygotowuję dość często. Nie tylko dla siebie ale też dla całej rodziny. Powodów jest oczywiście kilka. Pierwszy i najważniejszy to ten, że troje z nas nie toleruje mleka krowiego. Poza tym mleko roślinne w przeciwieństwie do krowiego pozwala przygotować budyń na bazie świeżych lub mrożonych owoców i to jest drugi powód. Jajek, a konkretnie żółtek, nie daję by zachować ładny, intensywny kolor budyniu z owoców o innym zabarwieniu niż żółty. W tym przepisie wykorzystałam jeszcze całkiem spore zapasy mrożonych jagód, ale już niedługo będą świeże więc mam nadzieję, że przepis się wkrótce przyda.

Domowy budyń jagodowy

Wegański budyń jagodowy

Składniki na 4 porcje:
  • 500ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • 1 banan
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 4-5 łyżek jagód (u mnie mrożone)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Odlać pół szklanki mleka. Dodać mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek.

Pozostałe mleko zmiksować z pokrojonym w plasterki bananem, sokiem cytrynowym i mrożonymi jagodami. Przelać przez sitko do rondla, wsypać cukier i zagotować. Kiedy mleko zacznie lekko bulgotać wlać cienkim strumieniem zawartość szklanki, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie zagotować. Przełożyć do pucharków lub szklaneczek.  Odstawić do wystudzenia.

Dekoracja
  • plasterki banana
  • jagody
  • listki melisy

Wystudzony budyń tuż przed podaniem udekorować plasterkami banana, jagodami i listkami melisy.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Fotografia kulinarna to moja druga pasja. Ostatnio jej poswięcam więcej uwagi niż samemu gotowaniu. Cieszę się więc ogromnie, że zdjęcia się podobają :)

      Usuń