Ten deser idealnie się wpasował w dzisiejszą pogodę pogodę. Z jagodami z własnej działki. Wygląda na to, że na te owoce będzie w tym roku wyjątkowy urodzaj. Już się pomału szykuję na ich zbiór. Oby tylko pogoda dopisała.
Do deseru użyłam mrożonych owoców jeszcze z poprzedniego sezonu, dlatego dodałam do nich łyżeczkę skrobi kukurydzianej, aby związała nadmiar soku.
Składniki na 4 porcje:
- 3 szklanki jagód (mogą być mrożone)
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 150g mąki
- 100g masła
- 65g cukru
- 50g zmielonych migdałów razem ze skórką
- 8 kulek lodów waniliowych
- masło do wysmarowania kokilek
Wsypać mąkę do miski. Dodać cukier, zmielone migdały i pokrojone na kawałki masło. Wyrobić palcami kruszonkę.
Cztery żaroodporne ceramiczne naczynia wysmarować masłem. Jagody wymieszać ze skrobią kukurydzianą i rozłożyć równomiernie do kokilek tak mniej więcej do 3/4 wysokości. Przykryć warstwą kruszonki. Zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wyjąć z piekarnika. Na każdej porcji umieścić po dwie kulki lodów waniliowych i od razu podawać.
Crumble jagodowe z lodami waniliowymi - podobne przepisy
> Korzenne crumble wisniowe z lodami stracciatella
> Korzenne crumble śliwkowo-jabłkowe
Smacznego :)
Aronia
Pięknie wygląda, musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńP.S. Miłego zbierania i urodzaju życzę.
Dziękuję. Jadę w miłym towarzystwie, więc będzie wesoło
UsuńCiepłe i zimne,ciekawe połączenie smaków.Moje borówki jeszcze zielone ale jak dojrzeją wypróbuję.
OdpowiedzUsuńCuda :)
OdpowiedzUsuńCzy sprawdziła by się Borówka amerykańska -ta bardziej słodka odmiana ?
OdpowiedzUsuń