Pierwsze poranne mgły okrywające mlecznym szalem wierzchołki drzew.
Orzeźwiające poranki i ciepłe południa.
Niebo czerwieniejące nad horyzontem o zachodzie słońca.
Pająk drzemiący na cieniutkiej, srebrnej nici i ptaki zbierające się w gromady.
Obfitość kolorów i smaków na drzewach.
Zwisające kiście dorodnych winogron.
Jesień już zagląda do mnie przez okno...
Orzeźwiające poranki i ciepłe południa.
Niebo czerwieniejące nad horyzontem o zachodzie słońca.
Pająk drzemiący na cieniutkiej, srebrnej nici i ptaki zbierające się w gromady.
Obfitość kolorów i smaków na drzewach.
Zwisające kiście dorodnych winogron.
Jesień już zagląda do mnie przez okno...
Na targowisku królują fiolety i czerwienie.
Pojawiły się też pierwsze dynie i orzechy.
Jabłka, które zazwyczaj dojrzewały w październiku teraz spadają na potęgę.
Żółciutkie i soczyste.
Zbieram je starannie by nic się nie zmarnowało.
Kroję w cienkie plasterki, suszę i zamykam w słoiki.
Zimą będą mi przypominały o wyjątkowej szczodrobliwości tegorocznego lata....
Pojawiły się też pierwsze dynie i orzechy.
Jabłka, które zazwyczaj dojrzewały w październiku teraz spadają na potęgę.
Żółciutkie i soczyste.
Zbieram je starannie by nic się nie zmarnowało.
Kroję w cienkie plasterki, suszę i zamykam w słoiki.
Zimą będą mi przypominały o wyjątkowej szczodrobliwości tegorocznego lata....
Jabłka suszone - składniki
- jabłka
- opcjonalnie ulubione przyprawy (cynamon, kardamon, goździki, przyprawa do piernika)
Jabłka przeznaczone do suszenia powinny być zdrowe bez żadnych uszkodzeń i co najważniejsze niepryskane. Najlepiej z własnej uprawy lub dziko rosnące.
Jabłka suszone - suszarka do warzyw
Umyte i osuszone pokroić w plasterki grubości około 2mm. Im cieńsze tym krócej będą się suszyć. Wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć w suszarce do warzyw. Posypać delikatnie cynamonem lub inna przyprawą. Suszyć na drugim biegu około 5 godzin. Wysuszone jabłka przełożyć do szklanych słoików i trzymać w suchym miejscu.
Jabłka suszone - piekarnik
Plasterki jabłek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby na siebie nie zachodziły i nie stykały się ze sobą. Oprószyć ulubioną przyprawą. Wstawić do piekarnika. Suszyć w temperaturze 50 st. C z włączonym termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach do momentu, aż zrobią się chrupiące. Przy kilku blachach suszonych na raz można je co pewien czas zamienić.
Jabłka suszone - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
uwielbiałam jak mi babcia suszyła jak byłam mała <3 teraz to już ze sto lat nie jadłam suszonego jabłuszka :(
OdpowiedzUsuńJa właśnie wracam do smaków z dzieciństwa :)
Usuń