Bezy to zawsze jest dobry pomysł, kiedy zalegają nam jakieś białka w lodówce. A u mnie zazwyczaj zalegają, zwłaszcza po akcjach z pieczeniem ciasteczek. Słodkie i chrupiące idealnie nadają się do deserów owocowych lub dekoracji tortu. Można je piec z różnymi dodatkami. U mnie w wersji kokosowej bo dobrze się komponuje z truskawkami. Mam zamiar zrobić jeszcze parę razy jakiś deser z nimi przed końcem sezonu.
Do pieczenia bez zazwyczaj używam cukru pudru. Takie wydają się mi się zdecydowanie lepsze.
Bezy kokosowe - składniki
- 3 białka
- 200g cukru pudru
- 250g drobnych wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Bezy kokosowe - wykonanie
Przygotowanie masy na bezy:
Ubić białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypywać porcjami cukier puder. Po dodaniu ostatniej porcji ubijać jeszcze 3 minuty. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe i sok cytrynowy. Wymieszać delikatnie trzepaczką rózgową.
Suszenie:
Masę bezową przełożyć do foliowego worka cukierniczego. Odciąć róg tak aby otwór miał średnicę ok. 2cm i wyciskać okrągłe ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temp. 100°C na środkowym poziomie piekarnika. Pozostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Zimne przełożyć do szklanego naczynia.
Bezy kokosowe - podobne przepisy
> Czekoladowo-miętowy tort bezowy
> Pavlova z leśnymi jagodami
> Tort "Monia"
> Bezy orzechowe
Smacznego :)
Aronia
Cudowne bezy! *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko z dodatkiem kokosa! :)
ja też, ostatnio robiłam nawet knedle kokosowe z truskawkami :)
UsuńTakich bez jeszcze nie jadłam, wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńThanks to my fatҺer who informed me about this wеbpage, this wеbsite is genuіnely remarkable.
OdpowiedzUsuńAlso visit my website; temp