Najlepsze, najpyszniejsze lody jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Dla mnie numer jeden. Bez dodatku jajek o kremowej konsystencji. Lekko kwaskowate i orzeźwiające. Miałam opublikować ten przepis już wczoraj ale syn wyciągnął mnie na zakupy do centrum handlowego. Potem odwiedziliśmy jeszcze pizzerię oraz salon meblowy i tak minął cały dzień. Wróciłam tak zmęczona, że nic mi się już nie chciało. Najważniejsze jednak, że dziecko zadowolone i znalazłam wreszcie wymarzoną kanapę do salonu.
Do przygotowania lodów użyłam gotowego puree z marakui w kartonie bo tej porze roku trudno kupić świeże owoce. Nie jest to produkt tani ale bardzo wydajny. Można z niego przygotować także idealne na upały lemoniady. U mnie się nie zmarnowała ani kropla.
Lody marakuja - składniki
- 500ml śmietanki 30%tł. (bezglutenowej)
- 1 szklanka mleka
- 200g cukru
- 45g skrobi kukurydzianej
- 0,5 szklanki pure z marakui
Lody marakuja - wykonanie
Wlać do rondla śmietankę i połowę mleka. Wsypać cukier. Postawić na gazie i podgrzewać do zagotowania. W pozostałym mleku rozmieszać skrobię kukurydzianą. Wlać do gotującej się śmietanki, cały czas mieszając by nie wytworzyły się grudki. Podgrzewać do zagotowania. Zestawić z ognia. Wlać puree z marakui i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Chłodną masę wstawić na kilka godzin do lodówki aby się dobrze schłodziła. Zimną przelać do maszynki do lodów i dalej postępować z jej instrukcją.
Można też wystudzoną masę od razu wstawić do zamrażarki. Co pół godziny trzeba ją wyjąć i dobrze wymieszać. Czynność należy powtórzyć kilka razy aż do uzyskania odpowiedniego stopnia zmrożenia.
Lody marakuja - podobne przepisy
> Kisiel mleczny o smaku marakui
> Tort o smaku marakui na bazie musu z białej czekolady
> Lody bananowe z rodzynkami i kawałkami czekolady
> Lody ananasowe
Smacznego :)
Aronia
Musiały smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńsmakowały, smakowały :)
UsuńZ marakują? O! To może być dobre ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
dla mnie najpyszniejsze :)
Usuń