Trifle to klasyczny angielski deser przygotowywany w szklanym naczyniu lub pucharkach. Układa się w nich warstwę biszkoptu, skrapia go alkoholem, przykrywa owocami i polewa kremem angielskim. Warstwy się powtarza, a wierzch dekoruje bitą śmietaną i owocami. Wariacji na temat tego przepisu jest mnóstwo. Wiele z nich odbiega od klasycznego przepisu. Biszkopt zastępuje się gotowymi biszkoptami lub innym dowolnym ciastem (brownie, drożdżowe, piaskowe), które dobrze wchłania alkohol. Czasem dodaje się też ciasteczka amaretti lub bezy. Krem angielski zastępuje serkiem mascarpone lub bitą śmietaną. Co tylko wyobraźnia nam podpowie.
Moje trifle to jedna z takich wariacji wzorowana na tym przepisie. Deser jadły także dzieci, więc alkohol z góry odpadał. Zamiast biszkoptu dałam wobec tego musli z płatków żytnich, migdałów, rodzynek i kokosa. Krem angielski zastąpiłam karmelem. Dołożyłam masę z bitej śmietany i jogurtu greckiego minimalnie słodzoną miodem. Do tego delikatnie karmelizowane kwaśne jabłka. Było pysznie i co tu ukrywać dość słodko. Ale co tam, raz w roku można sobie pozwolić. A jak posypiemy karmelizowane jabłka szczyptą cynamonu dostaniemy idealny deser na świąteczny stół.
ILOŚĆ PORCJI - 5 INSPIRACJA
Trifle z jabłkami i karmelem - składniki
Karmel:
- 250 g cukru
- 150 ml wody
- 120 ml śmietanki kremowej
- 40 g masła
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki kremowej 30%tł.
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
Karmelizowane jabłka:
- 650 g jabłek
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
Musli:
- 0,5 szklanki żytnich płatków śniadaniowych
- 30 g uprażonych płatków migdałowych
- garść rodzynek
- 2 łyżki prażonych wiórków kokosowych
Trifle z jabłkami i karmelem - wykonanie
Przygotowanie karmelu:
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Wlać wodę i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru i uzyskania bursztynowego koloru (należy bardzo uważać by cukier się nie spalił). Zestawić z ognia, dodać masło, a następnie śmietankę. Mieszać do połączenia składników. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Zimny sos przelać do worka cukierniczego.
Przygotowanie masy śmietanowej:
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Wlać wodę i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru i uzyskania bursztynowego koloru (należy bardzo uważać by cukier się nie spalił). Zestawić z ognia, dodać masło, a następnie śmietankę. Mieszać do połączenia składników. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Zimny sos przelać do worka cukierniczego.
Przygotowanie masy śmietanowej:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod
koniec ubijania cukier puder.
Aby śmietana dobrze się ubiła należy wcześniej umieścić
ją w zamrażarce na 20 minut, a naczynie, w którym będzie ubijana wstawić do
lodówki.
Odłożyć dwie łyżki do dekoracji, a do pozostałej ubitej śmietany dodać jogurt
naturalny i miód. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego i włożyć
do lodówki.
Przygotowanie karmelizowanych jabłek:
Przygotowanie karmelizowanych jabłek:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w
kostkę. Roztopić na patelni masło. Wsypać pokrojone jabłka. Posypać je cukrem
trzcinowym i smażyć mieszając 3-4 minuty. Odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie musli:
Wymieszać w miseczce płatki żytnie z płatkami migdałowymi, rodzynkami i kokosem.
Wymieszać w miseczce płatki żytnie z płatkami migdałowymi, rodzynkami i kokosem.
Złożenie:
Przygotować pięć pucharków.
Układać w nich naprzemiennie: warstwę masy śmietanowej,
karmel, karmelizowane jabłka i musli. Czynność powtórzyć. Wierzch ozdobić
rozetką z bitej śmietany. Polać delikatnie karmelem. Schłodzić w lodówce.
Trifle z jabłkami i karmelem - podobne przepisy
> Rolada jabłkowa z polewą karmelową
> Tarta jabłkowa z bitą śmietaną i sosem karmelowym
> Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino
> Ciasto "Jabłko Ewy"
Smacznego :)
Aronia
wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJa jestem uzależniona od karmelu i nie powinnam tego czytać...;-)
OdpowiedzUsuńja chyba też ostatnio za często po niego sięgam :)
UsuńNie jadłam jeszcze tego ale pewnie pyszne :D
OdpowiedzUsuńPowiem więcej, przepyszne i w dodatku uzależniające :)
UsuńPysznie wygląda.I ten karmel zapewne daje najlepszy smak :):
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, karmel gra tu główną rolę :)
UsuńDeser świetny i bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńSmakuje bosko :)
UsuńPiękny deser!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńrobiłam bardzo podobny (http://bonappetitmonamie.blogspot.com/2014/12/pucharek-karmelowo-jabkowy.html) jest bardzo słodki ,sycący i pyszny
OdpowiedzUsuń