Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami



     Szybki torcik dla zapracowanych bez pieczenia z dużą ilością chałwy, czekolady i pierniczków. Ja wykorzystałam te pierniczki, które nie nadawały się do dekoracji. Albo przez nieuwagę za długo siedziały w piekarniku, albo wyszły trochę krzywe. Po zmieleniu i wymieszaniu z roztopionym masłem stanowiły spód tortu. Natomiast te, które znajdują się pomiędzy warstwami upiekłam specjalnie. U mnie miały średnicę około 2cm.
Można oczywiście wykorzystać gotowe pierniczki lub korzenne herbatniki.




ILOŚĆ PORCJI - 14                                                                                                           INSPIRACJA

Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami - składniki

Spód:
  • 200g pierniczków
  • 70g stopionego masła

Masa chałwowa:
  • 350g serka mascarpone
  • 200g jogurtu greckiego
  • 250g chałwy waniliowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 75ml zimnej wody

Masa czekoladowa:
  • 130g małych pierniczków
  • 25ml rumu
  • 350g śmietanki kremowej o zawartości tłuszczu min. 30%
  • 200g czekolady deserowej 55% kakao
  • Wiórki czekoladowe do posypania


Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami - wykonanie

Przygotowanie spodu :
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierniczki włożyć do woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta. Można też rozdrobnić je  w malakserze. Przesypać do miski. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy i lekko ugnieść dnem szklanki. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Przygotowanie masy chałwowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Wymieszać serek mascarpone z jogurtem greckim, cukrem pudrem i pokruszoną chałwą.
Przestudzoną  żelatynę wymieszać z 1 łyżką masy dla wyrównania temperatury. Wlać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy .

Przygotowanie masy czekoladowej:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Odstawić do przestygnięcia (powinna mieć temperaturę pokojową).
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem przestudzoną czekoladę.

Montaż:
Na zastygnięty spód pierniczkowy wylać masę chałwową. Wstawić do lodówki aby masa stężała. Na zastygniętej masie chałowej rozłożyć pierniczki. Skropić je rumem. Przykryć masa czekoladową. Wyrównać powierzchnię. Posypać wiórkami z gorzkiej czekolady. Ponownie wstawić do lodówki aby masa zastygła.

Uwaga: W przygotowaniu tej masy istotną rolę odgrywa temperatura roztopionej czekolady. Jeżeli będzie ona zbyt ciepła masa się zważy, jeśli zbyt zimna to po dodaniu do mocno schłodzonej śmietanki natychmiast zacznie tężeć i nie będzie miała jednolitej konsystencji. Aby ułatwić sobie zadanie można ubitą śmietanę pozostawić na blacie aby się nieco „ogrzała” i dopiero wówczas dodać czekoladę.

Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami - podobne przepisy
Smacznego
Aronia


COMMENTS

17 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. No proszę, udało mi się wstrzelić w czyjś gust :)

      Usuń
  2. Wygląda niesamowicie i pewnie tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam go już trzy razy, za każdym coś zmieniając. Ale za najlepszy mój syn uznał ten, w którym masa czekoladowa lekko się zważyła. Smakowała trochę jak domowe lody czekoladowe :)

      Usuń
  3. Lubię takie torty, choć zawsze uważałam że jest za dużo z nimi pracy. Wyszedł Tobie bardzo elegancki i oprócz tego piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, jesteś dla mnie bardzo łaskawa. Dziękuję. Ja uwielbiam zarówno jeść jak i piec torty. Nie z wszystkimi jest dużo pracy. Z tym akurat nie :)

      Usuń
  4. Uwielbiam piec tego typu torty, satysfakcja i duma przy skończonej pracy jest nie do opisania :) świetnie wygląda i jest na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przecudny, elegancki i odświętny. Praca cukiernika i fotografa na szóstkę z plusem :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ