Szybki torcik dla zapracowanych bez pieczenia z dużą ilością chałwy, czekolady i pierniczków. Ja wykorzystałam te pierniczki, które nie nadawały się do dekoracji. Albo przez nieuwagę za długo siedziały w piekarniku, albo wyszły trochę krzywe. Po zmieleniu i wymieszaniu z roztopionym masłem stanowiły spód tortu. Natomiast te, które znajdują się pomiędzy warstwami upiekłam specjalnie. U mnie miały średnicę około 2cm.
Można oczywiście wykorzystać gotowe pierniczki lub korzenne herbatniki.
Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami - składniki
Spód:
- 200g pierniczków
- 70g stopionego masła
Masa chałwowa:
- 350g serka mascarpone
- 200g jogurtu greckiego
- 250g chałwy waniliowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 75ml zimnej wody
Masa czekoladowa:
- 130g małych pierniczków
- 25ml rumu
- 350g śmietanki kremowej o zawartości tłuszczu min. 30%
- 200g czekolady deserowej 55% kakao
- Wiórki czekoladowe do posypania
Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami - wykonanie
Przygotowanie spodu :
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierniczki włożyć do woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta. Można też rozdrobnić je w malakserze. Przesypać do miski. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy i lekko ugnieść dnem szklanki. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Przygotowanie masy chałwowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.Przygotowanie masy chałwowej:
Wymieszać serek mascarpone z jogurtem greckim, cukrem pudrem i pokruszoną chałwą.
Przestudzoną żelatynę wymieszać z 1 łyżką masy dla wyrównania temperatury. Wlać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy .
Przygotowanie masy czekoladowej:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Odstawić do przestygnięcia (powinna mieć temperaturę pokojową).Przygotowanie masy czekoladowej:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem przestudzoną czekoladę.
Montaż:
Na zastygnięty spód pierniczkowy wylać masę chałwową. Wstawić do lodówki aby masa stężała. Na zastygniętej masie chałowej rozłożyć pierniczki. Skropić je rumem. Przykryć masa czekoladową. Wyrównać powierzchnię. Posypać wiórkami z gorzkiej czekolady. Ponownie wstawić do lodówki aby masa zastygła.
Montaż:
Na zastygnięty spód pierniczkowy wylać masę chałwową. Wstawić do lodówki aby masa stężała. Na zastygniętej masie chałowej rozłożyć pierniczki. Skropić je rumem. Przykryć masa czekoladową. Wyrównać powierzchnię. Posypać wiórkami z gorzkiej czekolady. Ponownie wstawić do lodówki aby masa zastygła.
Uwaga: W przygotowaniu tej masy istotną rolę odgrywa temperatura roztopionej czekolady. Jeżeli będzie ona zbyt ciepła masa się zważy, jeśli zbyt zimna to po dodaniu do mocno schłodzonej śmietanki natychmiast zacznie tężeć i nie będzie miała jednolitej konsystencji. Aby ułatwić sobie zadanie można ubitą śmietanę pozostawić na blacie aby się nieco „ogrzała” i dopiero wówczas dodać czekoladę.
Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami - podobne przepisy
> Deser piernikowo-truflowy z brzoskwiniami i mascarpone
> Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino
> Piernikowe tiramisu
> Przekładaniec z pierniczków
Aronia
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńtort wygląda bardzo kusząco
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :)
UsuńElegancki tort :) Moje smaki! :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, udało mi się wstrzelić w czyjś gust :)
UsuńWygląda niesamowicie i pewnie tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuńRobiłam go już trzy razy, za każdym coś zmieniając. Ale za najlepszy mój syn uznał ten, w którym masa czekoladowa lekko się zważyła. Smakowała trochę jak domowe lody czekoladowe :)
UsuńLubię takie torty, choć zawsze uważałam że jest za dużo z nimi pracy. Wyszedł Tobie bardzo elegancki i oprócz tego piękne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńKasiu, jesteś dla mnie bardzo łaskawa. Dziękuję. Ja uwielbiam zarówno jeść jak i piec torty. Nie z wszystkimi jest dużo pracy. Z tym akurat nie :)
UsuńUwielbiam piec tego typu torty, satysfakcja i duma przy skończonej pracy jest nie do opisania :) świetnie wygląda i jest na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że mamy podobne zamiłowanie :)
UsuńPrzecudny, elegancki i odświętny. Praca cukiernika i fotografa na szóstkę z plusem :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miłe słowa :)
UsuńIdealny jak zawsze :D
OdpowiedzUsuńBiorę z Ciebie przykład :)
UsuńIdealny!
OdpowiedzUsuń