Czy można upiec smaczny tort bez
glutenu i nabiału? Otóż można. Jak człowiek jest zdesperowany to wszędzie
poszukuje nowych możliwości. Próbuje te od lat powszechnie stosowane składniki zastąpić
czymś nowym, czymś co mogę jeść bez żadnych problemów. A wierzcie mi w moim przypadku jest to
naprawdę bardzo trudne. Bo jak tu upiec ciasto gdy nie można jeść mleka i jego
przetworów, jajek, czekolady, kakao, glutenu, orzechów i bardzo wielu nasion i owoców,
że o warzywach nie wspomnę. Dlatego od prawie roku ze słodyczy zajadam jedynie
marmoladki jabłkowe i kruche ciasteczka bezglutenowe.
Naszła mnie jednak ogromna ochota na kawałek tortu. No i zrobiłam. Może nie do
końca spełniał on wszystkie moje wymagania. Nie obyło się bez jajek i czekolady
ale łudzę się nadzieją, że taka mała ilość mi nie zaszkodzi….
ILOŚĆ PORCJI -10
Malinowy tort makowo-ryżowy
(bez glutenu i laktozy) - składniki
(bez glutenu i laktozy) - składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- 80g cukru
- 90g suchego mielonego maku
- 20g mąki ziemniaczanej
- 20g mąki ryżowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Poncz:
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka spirytusu
- 2 łyżki brandy
Przełożenie:
- 100g czekolady deserowej
- 60ml mleka kokosowego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki marmolady malinowej
Malinowa pianka ryżowa
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 400ml mleka kokosowego
- 100g mrożonego musu malinowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- Maliny i wiórki czekoladowe do dekoracji
Malinowy tort makowo-ryżowy
(bez glutenu i laktozy) - wykonanie
Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać w trzech porcjach do ubitych z cukrem jajek. Za każdym razem delikatnie wymieszać masę szpatułką. Na końcu wlać olej rzepakowy i ponownie wymieszać.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na pół. Przelać do dwóch tortownic o średnicy 18cm wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 25 minut. Wystudzić.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na pół. Przelać do dwóch tortownic o średnicy 18cm wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 25 minut. Wystudzić.
Przygotowanie ponczu:
Zagotować wodę z cukrem. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu 5 minut. Wystudzić. Do zimnego syropu dodać spirytus i koniak. Wymieszać. Gotowym ponczem nasączyć oba blaty (bezpośrednio przed nałożeniem masy).
Przełożenie:
Mleko kokosowe podgrzać w małym rondelku razem z kawą do temperatury około 70°C. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Wokół jednego blatu zapiąć wysoką obręcz do tortów. Rozsmarować na nim czekoladę i przykryć drugim blatem. Wierzch drugiego blatu posmarować marmoladą malinową.
Przygotowanie malinowej pianki ryżowej:
Żelatynę zalać zimną
wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do jej rozpuszczenia.
Ugotowany ryż, mleko kokosowe, mus malinowy i cukier puder zmiksować w
blenderze na jednolitą masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę i krótko miksować na
najniższych obrotach. Gotową masę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki aby masa
zastygła. Przed podaniem udekorować malinami i wiórkami czekoladowymi.
Malinowy tort makowo-ryżowy (bez glutenu i laktozy) - podobne przepisy:
Smacznego :)
Aronia
wygląda cuuudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńIstne cudo! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny torcik i robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sie podoba :)
UsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak zrobić mrożony mus malinowy? Wystarczy zmiksować maliny i wrzucić do zamrażarki, czy robicie coś dodatkowego?
OdpowiedzUsuńJa robię w ten sposób: umyte maliny miksuję i przecieram przez sito aby pozbyć się pestek. Wkładam do pojemników o pojemności około 200ml i zamrażam. Jeśli chcesz zamrozić w większym pojemniku i potem odbierać po trochu to musisz to zamrozić w taki sposób jak lody. Czyli powiedzmy co pół godziny wyjąć pojemnik z zamrażarki i wymieszać zawartość trzepaczką rózgową.
UsuńCzy mak do ciasta ma być mielony ugotowany czy suchy bez gotowania?
OdpowiedzUsuńSuchy mielony bez gotowania.
Usuń