Ciepłe lipcowe dni zastały mnie w kuchni
wśród słoików pełnych dojrzałych wiśni, porzeczek i jabłek.
Wydobywające się przez uchylone okno zapachy zwabiły ciekawskie słoneczniki,
które jeden przez drugiego zaglądają do środka.
Wygięte w pałąk krzewy borówki nie wytrzymują ciężaru owoców.
W donicach czerwienieją pomidory, papryki nabierają rumieńców i kwitnie mięta.
Sójki zjadają ostatnie wiśnie z drzewa, a koty wylegują się na murku.
wśród słoików pełnych dojrzałych wiśni, porzeczek i jabłek.
Wydobywające się przez uchylone okno zapachy zwabiły ciekawskie słoneczniki,
które jeden przez drugiego zaglądają do środka.
Wygięte w pałąk krzewy borówki nie wytrzymują ciężaru owoców.
W donicach czerwienieją pomidory, papryki nabierają rumieńców i kwitnie mięta.
Sójki zjadają ostatnie wiśnie z drzewa, a koty wylegują się na murku.
Lato zaskakuje nas w tym roku swoją obfitością.
Pędzi do przodu jakby bało się, że nie zdąży ofiarować nam wszystkich swych darów.
Robię miejsce w spiżarni na nowe przetwory.
Zwożę do domu pełne kosze dziko rosnących jabłek.
Piekę ciasta z owocami i próbuję dogonić lato.
Pędzi do przodu jakby bało się, że nie zdąży ofiarować nam wszystkich swych darów.
Robię miejsce w spiżarni na nowe przetwory.
Zwożę do domu pełne kosze dziko rosnących jabłek.
Piekę ciasta z owocami i próbuję dogonić lato.
ILOŚĆ PORCJI - 12
Tort makowo-kokosowy z borówkami - składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 80g cukru
- 90g suchego mielonego maku
- 10g mąki kokosowej
- 2 łyżki oleju (u mnie mieszanka rzepakowego z kokosem)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przełożenie
- 300g śmietanki kremowej 36%
- 100g jogurtu greckiego
- 1 zagęstnik do śmietany
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1,5 - 2 szklanek borówki amerykańskiej
- likier pomarańczowy lub cytrynowy do nasączenia blatów
- świeża mięta do dekoracji
Tort makowo-kokosowy z borówkami - wykonanie
Przygotowanie ciasta na biszkopt i pieczenie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Wymieszać mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać w trzech porcjach do ubitych z cukrem jajek. Za każdym razem delikatnie wymieszać masę szpatułką. Na końcu wlać olej rzepakowy i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Przelać do dwóch tortownic o średnicy 20cm wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 25 minut. Wystudzić.
Przełożenie i dekorowanie:
Dobrze schłodzoną śmietanę wymieszać z zagęstnikiem i ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć delikatnie z jogurtem.
Ułożyć na paterze lub podkładzie tortowym jeden blat. Nasączyć go likierem. Posmarować połową masy mietanowej wymieszanej z 1 szklanką borówek. Przykryć drugim blatem i również nasaczyć go likierem. Wierzch tortu posmarować pozostałą masą śmietanową i udekorować borówkami i świezymi listkami mięty.
Tort makowo-kokosowy z borówkami - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz