Zimowa sałatka z kapusty i buraczków




Chociaż Akcja Przetwory 2011 została już zakończona ja nadal pozostaję w tym temacie. Są przecież warzywa na które sezon dopiero się zaczyna np. buraczki czy kapusta. A i dyni jest przecież jeszcze pod dostatkiem. Dziś proponuję doskonałą zimową sałatkę z kapusty i buraczków. Jej smak chodził za mną od dzieciństwa, którego lata przypadły na okres budowania socjalizmu w Polsce. Jak to budowanie się zakończyło wszyscy wiemy i nie o tym tu będzie. Ówczesna władza w swej dobroci każdemu pracownikowi dawała tzw. deputat czyli taki przydziałowy surowiec lub produkt za darmo. I tak górnik dostawał węgiel, pracownik elektrowni energię elektryczną, a  mleczarz masło.

Niedaleko nas znajdowała się przetwórnia owocowo-warzywne. Jej pracownicy dostawali oczywiście sałatki warzywne i dżemy. Było tego widocznie dość dużo, bo nadmiar sprzedawali. Mój ojciec, który spotykał ich w pociągu jadąc do pracy iczęsto od nich kupował takie sałatki. Nam szczególnie posmakowała jedna. Do dziś ją wspominamy.
Kilka lat temu przymierzyłam się do urzeczywistnienia tych wspomnień. Metodą wielu prób udało mi się ją odtworzyć, przynajmniej tak mi się wydaje. A może już dobrze nie pamiętam smaku tamtej. Tak czy inaczej sałatka jest bardzo dobra. Doskonale pasuje do pieczonej wieprzowiny lub gulaszu. Tak jak większość marynat warzywnych do spożycia będzie się nadawać dopiero po upływie około 6 tygodni. Nabierze też wówczas ładnego buraczkowego koloru.”



Zimowa sałatka z kapusty i buraczków

Składniki na 16 słoiczków o poj. 340ml

  • 1kg ugotowanych i obranych buraczków
  • 1/4 główki białej kapusty (ok.600g)
  • 1/2kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
Zalewa:


  • 4 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 300g cukru
  • 2 czubate łyżki soli
  • 1 łyżka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
Zszatkować. Cebulę pokroić w cienkie talarki, a paprykę w paski. Układać warstwami w dużej misce lub garnku posypując każdą warstwę solą. Odstawić   na 3-4 godziny, aby warzywa nieco zmiękły.
Po tym czasie odlać sok i dodać starte na tarce o dużych oczkach buraczki. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie włożyć do wyparzonych słoików, lekko uciskając.

Wlać do stalowego garnka  ocet i wodę. Dodać wszystkie przyprawy i gotować pod przykryciem 15 minut.
Zalać sałatkę tak przygotowana marynatą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 25 minut.

Zimne wynieść do chłodnej piwnicy.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

4 komentarze:

  1. Mam jeszcze buraczki i kapustę i chyba zrobię taką sałatkę..Kiedyś taką robiłam i całkiem o niej zapomniałam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze spróbować tej sałatki ...bo na pewno jest przepyszna .... mama mojej kolezanki robiła z podobnych składników, ale za nic nie szło od niej wydębic przepisu:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy sałatkę należy zalewać gorącą czy zimną marynatą?

    OdpowiedzUsuń