W tamtym roku zrobiłam dwa słoiczki na próbę. Miałam pewne wątpliwości czy aby na pewno się przechowają. Okazało się jednak, że moje obawy były nieuzasadnione. Wiśnie doskonale przetrwały się aż do tej pory. Wczoraj zużyłam ostatni słoiczek. Są dobrą alternatywą dla słodkiej konfitury z wiśni. Doskonale się sprawdzą jako dodatek do drożdżowych ciast, babek piaskowych i kruchych placków.
ILOŚĆ - 4 słoiki o poj. 450ml ŹRÓDŁO – „Smaki i aromaty”
Wiśnie w słoikach bez cukru i soku-składniki
Wiśnie w słoikach bez cukru i soku-składniki
- 2kg dojrzałych twardych wiśni
- 2 łyżki spirytusu
Wiśnie w słoikach bez cukru i soku-wykonanie
Wiśnie umyć, osączyć i usunąć pestki. Przełożyć do garnka i zalać ciepłą wodą. Moczyć przez pół godziny. Przelać na durszlak ustawiony nad drugim garnkiem, aby zachować wodę z płukania. Po zagotowaniu i osłodzeniu będzie z niej pyszny kompot.
Wiśnie na durszlaku przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Układać ciasno w suchych, wyparzonych słoikach (słoik powinien być szczelnie wypełniony owocami).
Z pergaminu wyciąć krążki tej samej średnicy co wieczka. Moczyć każdy w spirytusie i kłaść na słoikach. Mocno zakręcać wyparzonym, suchym wieczkiem twistowym. Mnie wyszły trzy słoiki o poj. 500ml i jeden mniejszy o poj. 320ml.
Do dużego płaskiego rondla wlać wodę. Włożyć na dno ściereczkę i wstawić słoiki z wiśniami. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Pasteryzować 25 minut. Zostawić w garnku na całą noc. Powtórzyć pasteryzację jeszcze przez dwa następne dni, skracając za każdym razem czas pasteryzacji o połowę.
Wiśnie w słoikach bez cukru i soku-propozycje wykorzystania
> Korzenne crumble wiśniowe z lodami stracciatella
> Tort jogurtowo-wiśniowy
> Deser waniliowy z musli i sosem wiśniowym
> Migdałowy pudding z komosy ryżowej
Smacznego :)
Aronia
Muszę wypróbować ten przepis :) Przetwory nie psują się?
OdpowiedzUsuńteż miałam takie obawy jak robiłam je po raz pierwszy, ale nic się z nimi złego nie stało :)
UsuńCiekawy sposób :)
OdpowiedzUsuńJestem zaskoczona ale pozytywnie ,genialny pomysł.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńRobię takie wiśnie co roku. U mnie kolejność jest taka: myję owoce, odsączam, usuwam pestki, napełniam słoiki, zakręcam wieczka bez żadnego papierka namoczonego w spirytusie, pasteryzuję 30 min w temperaturze 90 stopni C, od razu wyciągam z wody, wstawiam do spiżarni i są idealne do ciast, deserów, na kompot itp.
OdpowiedzUsuńA ze sliwkami tez Tak mozna?
OdpowiedzUsuńŚliwek nigdy nie robiłam, ale może warto spróbować :)
UsuńRobiłam śliwki tym sposobem . Bez papierka i spirytusu,pasteryzowalam częśc sloikow w piekarniku,część tradycyjnie w wodzie.Doskonale się przechowują.Polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za podzielenie się opinią. Z pewnością przyda się czytelnikom i mnie również :)W przyszłym roku mam zamiar zrobić tak czereśnie :)
Usuń