Zupa pomidorowa z jabłkami i kuleczkami ryżowymi




Gęsta zupa przypominająca bardziej krem niż tradycyjną pomidorową. Łagodna o nieco winnym smaku. Moja ulubiona. Podaję ją zazwyczaj z kuleczkami ryżowymi, ale może też być z grzankami.

Zupa pomidorowa z jabłkam i kuleczkami ryżowymi

Składniki:
  • 250g wołowiny z kością
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 biała część pora
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 500g pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  •  jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru1250ml  wody
  • sól, pieprz

Wlać do garnka wodę. Włożć mięso i pokrojoną na kawałki włoszczyznę. Wsypać przyprawy i sól. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem około godziny.

Umyć jabłka i warzywa, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroic na małe kawałki. Rozgrzać w rondlu masło. Wrzucić pokrojone warzywa z jabłkami i dusić na małym ogniu pod przykryciem pół godziny. Trochę przestudzić, a następnie zmiksować na gładką, aksamitną masę. Dodać przecedzony przez sito bulion. Połączyć z sosem pomidorowo-jabłkowym. Doprawić cukrem i pieprzem.

Kulki ryżowe:
  • 100g ryżu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do niego posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Zanim wystygnie uformować, rękami zwilżonymi w wodzie, niewielkie kulki.
Położyć  na talerz 3-4 kulki ryżowe. Wlać gęstą zupę pomidorową i zaraz podawać.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. Intrygująca:) Ciekawa, świeża.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zupa wygląda tak apetycznie, że momentalnie zrobiłam się głodna -z chęcią bym zjadła!!!

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń