Gęsta zupa przypominająca bardziej krem niż tradycyjną pomidorową. Łagodna o nieco winnym smaku. Moja ulubiona. Podaję ją zazwyczaj z kuleczkami ryżowymi, ale może też być z grzankami.
Zupa pomidorowa z jabłkam i kuleczkami ryżowymi-przepis
Składniki:
- 250g wołowiny z kością
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 ćwiartka selera
- 1 biała część pora
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżeczki kolendry
- 500g pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1250ml wody
- sól, pieprz
Wlać do garnka wodę. Włożć mięso i pokrojoną na kawałki włoszczyznę. Wsypać przyprawy i sól. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem około godziny.
Umyć jabłka i warzywa, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroic na małe kawałki. Rozgrzać w rondlu masło. Wrzucić pokrojone warzywa z jabłkami i dusić na małym ogniu pod przykryciem pół godziny. Trochę przestudzić, a następnie zmiksować na gładką, aksamitną masę. Dodać przecedzony przez sito bulion. Połączyć z sosem pomidorowo-jabłkowym. Doprawić cukrem i pieprzem.
Kulki ryżowe:
- 100g ryżu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do niego posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Zanim wystygnie uformować, rękami zwilżonymi w wodzie, niewielkie kulki.
Położyć na talerz 3-4 kulki ryżowe. Wlać gęstą zupę pomidorową i zaraz podawać.
Zupa pomidorowa z jabłkami i kuleczkami ryżowymi-podobne przepisy
Zupa pomidorowa z jabłkami i kuleczkami ryżowymi-podobne przepisy
> Ognista pomidorowa w meksykańskim stylu
Smacznego :)
Aronia
Intrygująca:) Ciekawa, świeża.
OdpowiedzUsuńTa zupa wygląda tak apetycznie, że momentalnie zrobiłam się głodna -z chęcią bym zjadła!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)