Nie jadłam ich od ponad 15 lat, czyli od czasu gdy opuściłam dom rodzinny. Alergia pokarmowa moich dzieci skutecznie wyeliminowała potrawy z nabiałem z naszego menu. Przypomniałam sobie o nich dzięki akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zpierwszegotłoczenia.pl i zakochałam na nowo. Myślę, że teraz będę je robić znacznie częściej.
Pierogi z serem i cynamonem-przepis
Składniki dla 4 osób:
Ciasto na pierogi:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- ½ szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Z mąki, soli, jajka i wody zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Ja robię to przy pomocy miksera wyposażonego w hak do zagniatania ciasta. Gdyby było zbyt ścisłe, należy dolać trochę wody, a jak za lekkie to dosypać nieco mąki. Włożyć do foliowego woreczka i zostawić na 15 minut, żeby odpoczęło.
Nadzienie:
- 250g twarogu półtłustego
- 1łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 filiżanka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka cukru pudru
- cynamon
Twaróg utrzeć z cukrem i jajkiem.
Podzielić ciasto na pół. Jedną część rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość jednego milimetra. Wycinać kółka o średnicy 8cm. Na środek każdego kłaść łyżeczkę nadzienia. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Podobnie postąpić z drugim kawałkiem ciasta.
Wlać do garnka 2 litry wody. Wsypać pół łyżeczki soli i wlać 2 łyżki oleju. Zagotować. Wrzucać partiami pierogi do wrzącej wody. Po wypłynięciu odczekać około 2 minut i wyjąć na durszlak. Rozłożyć na półmisku, aby się nie posklejały.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Polać pierogi. Oprószyć cynamonem.
Pierogi z serem i cynamonem-podobne przepisy
> Pierogi z jagodami> Pierogi z gęsiną
> Pierogi z farszem mięsno-gryczanym
Smacznego :)
Aronia
takie lubie najbardziej;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDuś, dziękuję za miłe słowa, ale wiem, źe zdjęcia nie za bardzo mi wyszły.
OdpowiedzUsuń