Trufle rumowe z orzechami



Trufle rumowe z orzechami


      Muszę się przyznać, że zakochałam się w tych małych słodkościach. To już piąte trufelki, które robię w ramach kończącej się dziś akcji „Pralinki, trufelki, czekoladki”. Na pewno jednak nie poprzestanę na tym. W Wielkim Poście postanowiłam zrzucić parę kilo, które mi przybyło po karnawałowej rozpuście, więc na razie muszę przystopować, ale na święta pewnie coś przygotuję. Z wszystkich tu prezentowanych, mnie najbardziej smakowały cappuccino i pomarańczowe, mężowi żurawinowe a chłopcy zdecydowanie wybrali piernikowe. Dzisiejszych z powodu dodatku rumu nie próbowali. Poza tym i tak nie przepadają za prażonymi orzechami. My natomiast lubimy oba te składniki, więc cała porcja mogła by być  dla nas, ale nie jesteśmy łakomczuchami i podzieliliśmy się z rodzinką.


Trufle rumowe z orzechami

Trufle rumowe z orzechami-przepis

Składniki na 30 sztuk:
  • 150g mlecznej czekolady
  • 50g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
  • 100g drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 125ml śmietanki o zaw. tłuszczu 30%
  • 30g masła
  • 50g startych biszkoptów
  • 2 łyżki stołowe rumu

Dodatkowo
  • 50g drobno posiekanych i uprażonych orzechów laskowych do obtoczenia trufli
  • 30szt papierowych foremek do pralinek

Zagotować w rondelku śmietankę z masłem. Zestawić z ognia. Dodać  połamaną na kawałki czekoladę gorzką oraz mleczną. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wsypać do masy zmielone orzechy i starte biszkopty. Wlać  rum i całość dokładni wymieszać. Przestudzić do temp. pokojowej, a następnie wstawić na 3-4 godziny do lodówki, żeby masa stwardniała.

Łyżeczką wykrawać z masy kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Toczyć je między dłońmi, aż przybiorą kształt  kulek. Odkładać na arkusz papieru do pieczenia. Dłonie często chłodzić zimną wodą, żeby masa się nie rozpuszczała.

Uprażone na suchej patelni orzechy wsypać do małej miseczki i obtaczać w nich kulki, lekko poruszając miseczką. Gotowe układać w specjalnych papierowych papilotkach przeznaczonych do pralinek. Przechowywać w chłodnym miejscu do dwóch tygodni.

Trufle rumowe z orzechami-podobne przepisy
Trufle kawowe
Trufle pomarańczowe
Trufle piernikowe

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. bombowo, że na laskowych ! mniam :D
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne trufelki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pojadłabym trufelka, smaku mi narobiliście i teraz będe musiała zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie. Jakiego rumu Pani używa? Zwykłego białego?

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ