Był czas, że ten gulasz robiłam 2-3 razy w miesiącu, na specjalne zamówienie mojej starszej latorośli. Nie wiem czy to tylko moje dzieci tak mają, że jak coś im przypadnie do gustu to zajadają to na okrągło, dopóki nie zasmakują w czymś innym. Tak właśnie było i z tym gulaszem. Zniknął na dobre dwa lata, by nagle znowu się pojawić. Tym razem to ja sobie o nim przypomniałam. Zakupiłam potrzebne składniki i zrobiłam dziś na obiad. Udało mi się przyjemnie zaskoczyć domowników, a mina syna bezcenna. Jak niewiele czasem trzeba by sprawić innym radość.
Gulasz z żołądków drobiowych-przepis
Składniki:
- 500g żołądków z indyka
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- mąka do zagęszczenia
Żołądki
dokładnie oczyścić. Wypłukać pod
bieżącą wodą zeskrobując jednocześnie nożem śluz z wewnętrznej strony
żołądków. Pokroić w paseczki.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło i
obsmażyć na nim mięso. Obrać czosnek i cebulę. Pokroić w drobna kostkę i
wrzucić do rondla. Chwilę razem przesmażyć, aż cebula się zeszkli.
Podlać wodą, tak aby przykrywała mięso. Dodać papryczkę chilli, liście
laurowe i ziele angielskie. Wsypać pół łyżeczki soli i dusić pod
przykryciem, aż żołądki będą mięciutkie. W razie potrzeby podlać
jeszcze wodą. Doprawić solą i pieprzem. Rozmieszać w filiżance 2
łyżeczki mąki z odrobiną soli i wodą. Wlać do gulaszu, dokładnie
wymieszać i zagotować.
Gulasz doskonale smakuje z makaronem, kopytkami i wszelkiego rodzaju kaszami.
Gulasz z żołądków drobiowych-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Zawsze z chęcią przeglądam przepisy na podroby właśnie, bo są takie niedoceniane. Fajny taki gulasz :)
OdpowiedzUsuńTAK,fajny. Bardzo lubię podroby, często robię podroby, ale żołądków jakoś nie...muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne są też żołądki przyrządzone na sposób flaczków, o ile oczywiście ktoś je lubi... robi się wszystko tak samo tylko zamienia te dwa składniki
UsuńMuszę wypróbować
UsuńŻołądki są smaczne, ale serca jakoś mi nie podchodzą. Może ktoś mnie przekona?
Usuńserca są delikatniejsze i szybciej się robią...
Usuń;)
Bardzo smaczny przepis ,dodatkowo dodaje pokrojone papryczki chili
OdpowiedzUsuńprzeciez ta papryczka jest w przepisie to jak ja mozna dodatkowo dodac!
UsuńMniam.! ;3
OdpowiedzUsuńPYCHA!!!!!
OdpowiedzUsuńJa żołądki często dodaję do rosołu i potem jeszcze wykorzystuję je do gulaszu (podlewając rosołkiem) :)
OdpowiedzUsuńA później z gulaszu pewnie wykorzystujesz je do nadziewania uszek a do rosołu dorzucasz buraki żeby barszcz zrobić eh
Usuńhaha dobre.
Usuńnajlepszy gulasz na swiecie choc ja mam troszke inny sposób przyrządzenia
OdpowiedzUsuńPyszne danie, polecam dodać na koniec trochę chrzanu, wtedy gulasz będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
OdpowiedzUsuńdziękuję za sugestię, następnym razem wypróbuję
UsuńJa gotuję kilo żołądków na kilo pieczarek. I ziemniaczki, oczywiście.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, muszę wypróbować :)
Usuńzrobiłam sa pyszne dziekuje pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja również dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i skorzystanie z przepisu. Cieszę się ogromnie, że gulasz smakował. Taki komentarz to najlepsza nagroda za cały trud włożony w prowadzenie tego bloga.
UsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)
Moja żona zawsze obgotowywała. Teraz zrobię tak, bo zawsze mi coś nie grało.
OdpowiedzUsuńteż kiedyś obgotowywałam ale doszłam do wniosku, że dużo się traci na smaku i przestałam. Mam nadzieje, że będzie smakował:)
Usuńwlasnie robie ten gulasz i po zapachu napewno bedzie pyszny, upieklam tez razowy chlebek i tez ladnie mi sie upiekl, nie wiem jak sie wstawia tutaj zdjecie , bo bym chetnie wstawila, gasper55
OdpowiedzUsuńgratuluję udanego wypieku, niestety tutaj nie ma takiej opcji by dodać zdjęcie , ale można je zamieścić na moim fanpage´u na FB do czego serdecznie zapraszam
Usuńgulasz wyszedl bardzo dobry, nie wiem jak to trzeba zrobic zeby wstawic zdjecie na twoim fanpage u FB pozdrawiam gasper55
OdpowiedzUsuńto jest bardzo proste, ale trzeba mieć konto na FB (tak mi się wydaje). Po lewej stronie obok ramki pokazującej liczbę znajomych jest miejsce gdzie można wpisać komentarz i dodać zdjęcie. Po kliknięciu "enter" wszystko się opublikuje i będzie widoczne po lewej stronie pod znajomymi gdzie są posty innych użytkowników.
Usuńchyba na razie dam sobie spokoj , bo nie jestem az taka technologiczna , serdecznie pozdrawiam , gasper55
OdpowiedzUsuńdla mnie z początku to też była czarna magia:) Dziękuję za skorzystanie z przepisu i zapraszam ponownie:)
UsuńDzięki za pomysł - baardzo fajny. Właśnie się robi i pachnie zabójczo :) Widzę tu trochę zacnych motywów z kuchni indyjskiej - masło klarowane, czosnek, cebula... więc muszę wtrącić swoje trzy grosze. Hindusi zanim zrobią cokolwiek więcej, roztapiają ghee na patelni i zanim wrzucą do przesmażenia czosnek, imbir czy cebulę, przez jedną minutę smażą wszystkie suche przyprawy (czyli tu akurat ziele i liść). Takie przesmażenie (nie spalić!) świetnie wydobywa i uaktywnia jakieś niesamowite, nie odkryte przez Europejczyków pokłady aromatów z każdej przyprawy. Podążając za tą myślą, od wielu lat gdzie się tylko da robię taką właśnie bazę przypraw połączonych z czosnkiem i cebulą. Do gotującej (duszącej) się potrawy wrzucam coś, jeśli już nie mam wyjścia. Warto wypróbować. Pozdrawiam, Urszula
OdpowiedzUsuńnastępnym rzem wypróbuję:) Dziękuję za podpowiedź:) Człowiek się uczy całe życie:)
UsuńGulasz rewelacjaaaa :) wielkie dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńja również dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu i zapraszam do wypróbowania także innych przepisów :)
Usuńdodałem do tego kurkumę, curry i mielony kminek..... będzie sie działo ;)
OdpowiedzUsuńzaintrygowałeś mnie :) Ciekawa jestem jak wyjdzie :)
UsuńJa robię bardzo podobny gulasz z żołądków, ale zamiast zagęszczania mąką dodaję zahartowaną wcześniej śmietanę 18% (około 100 ml) i redukuję - polecam, bardzo podnosi walory smakowe, a zamiast płatków chili polecam świeżą paprykę chilli albo - dla lubiących ostrzejszą kuchnię - papryczkę habanero (warto wcześniej pomasować w dłoniach paprykę, co spowoduje, że ziarenka zawierające ostrą kapsaicynę opadną - nie ma sensu dodawać ich do gulaszu). Sam posypuję także gulasz posiekaną natką pietruszki albo kolendry (albo pół na pół) - doskonale to wtedy wygląda i jescze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńGulasz niesamowity.. polecam dodać śmietanę z porannego wytrzepu ;)
OdpowiedzUsuńwytrzepałem z samego rana ale to troszeczkę za mało.
Usuńspróbuje zobaczymy jak wyjdzie
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że posmakuje :)
Usuńdzieki za przepis ugotuje bedzie nam smakowal jesli bedzie smaczny to zagosci w mojej kuchni
OdpowiedzUsuńpolecam się i mam nadzieję, że będzie smakował :)
UsuńWitam przepis super ,gulasz wyszedł bardzo dobry,będę musial częściej goscić na Pani blogu ..pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcieszę się i serdecznie zapraszam do korzystania z innych przepisów :)
Usuńszkoda że z mąką a ja juz myslalam że jak zdrowe to bez mąki )
OdpowiedzUsuńto nie musi być mąka pszenna, może być ziemniaczana :)
Usuńwłaśnie wstawiłem żołądki, wykorzystując wolny czas przeszukiwałem przepisy i zaskoczenie :) robię gulasz w ten sam sposób. Pycha.
OdpowiedzUsuńo, mamy podobny smak :)
UsuńPrzepyszny. dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
UsuńStraszna Jałówka. Dodałem majeranek, pieprz ziołowy, czosnkowy, Koperek,zioła toskańskie i 1 bulion drobiowy. Żałujecie sobie?!!!
OdpowiedzUsuńOj! kostka rosołowa toż to sama chemia. To nie mogło być smaczne a co dopiero zdrowe ....
UsuńNajpierw zrobiłam z pół kilo, potężna z kilograma a dziś z 1,5.Zamrożę i bedzie jak znalazł.. :). Świetny przepis. Właśnie wysłałam siostrze. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, ja też zazwyczaj robię większą ilość i zamrażam :)
Usuńjestem w trakcie gotowanie pachnie obłędnie
OdpowiedzUsuńZapowiada się pyszny obiad :)
UsuńNapewno jest bardzo smaczny.Ja zoladkow nie smaze,tylko pokrojone w paseczki gotuje z duza iloscia warzyw,a doprawianie,jak kto lubi,pikantne,albo mniej.
OdpowiedzUsuńZ dużą ilością warzyw musiał smakować pysznie :)
UsuńCiekawa propozycja na gulasz.Własnie się zabieram za gotowanie czytając posty innych zapowiada sie smaczny obiadek ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że obiad wyszedł pyszny :)
UsuńWyszedł pyszny własnie takiego przepisu szukałam.Dziś na obiad ponownie korzystam z przepisu na gulasz:) dziekuję
UsuńCieszę się bardzo i zapraszam do korzystania z innych przepisów :)
Usuń